În cazul în care nu respectă programările, diabeticii sunt nevoiţi să-şi achiziţioneze tratamentele din banii lor. Acest lucru s-a întâmplat şi ieri, când mai mulţi constănţeni s-au trezit că nu şi-au făcut programarea la timp şi în câteva zile vor rămâne fără insulină. „Peste două-trei zile rămân fără insulină şi nu mai am ce lua. Într-adevăr, trebuia să vin de mai mult timp, iar acum sunt disperată“, ne-a declarat o pacientă.
Șapte medici la 30.000 de diabetici
Cert este că de la un an la altul numărul persoanelor depistate cu diabet creşte semnificativ. În prezent, în judeţul Constanţa avem în jur de 30.000 de bolnavi, iar dacă s-ar adresa Centrului de Diabet, Boli de Nutriţie şi Metabolism şi persoanele care ştiu că au diabet şi nu vin am avea undeva în jur de 45.000 de diabetici înregistraţi. Problema este că de cei 30.000 de bolnavi se ocupă doar şase medici şi un pediatru, asta în condiţiile în care necruţătoarea boală nu iartă pe nimeni, nici măcar pe bieţii copii. Şeful secţiei, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu, a declarat că bolnavii sunt descoperiţi în mod constant pe secţiile Cardiologie, unde sunt aduşi cu infarct, sau la Neurologie, unde ajung cu accidente cerebrale. Pentru a se ocupa mai bine de pacienţi, pe secţie va mai fi angajat curând încă un diabetolog, ceea ce constituie un real ajutor pentru ei.
”Nu rămâne nimeni fără tratament”
„Nu va rămâne nimeni fără tratament, dar este şi vina lor că au lăsat-o pe ultima sută de metri şi nu s-au interesat să-şi ia un bon la medic atunci când trebuie“, a declarat dr. Catrinoiu. Este adevărat că bolnavii vin o dată la trei luni la control, iar cei care sunt echilibraţi şi nu au nevoie de modificări în tratament pot ajunge şi o dată la şase luni. Problema nu este asta, ci faptul că la un centru unde există doar câţiva medici trebuie să se facă în aşa fel încât să fie văzuţi toţi.
Pe lângă faptul că specialiştii consultă foarte mulţi bolnavi, se confruntă mereu cu cazuri de copii cu vârste relativ fragede, diagnosticaţi cu diabet de tip I (diabet insulino-dependent). În prezent, peste jumătate din copiii cu diabet zaharat dezvoltă complicaţii până la împlinirea vârstei de 15 de ani, ceea ce este foarte grav. Din nefericire, nedepistat la timp, diabetul zaharat poate fi fatal sau poate duce la leziuni cerebrale grave.
Consultul, obligatoriu de la primele semne ale bolii
Pe plan local, pe lângă faptul că stau ore-n şir la cozi până când sunt consultaţi, bolnavii de diabet trebuie să aştepte şi pentru eliberarea reţetelor de care au nevoie. Spre exemplu, numai la Secţia de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sunt efectuate zilnic în jur de 35 de consultaţii de fiecare diabetolog. Deci, la un simplu calcul, reiese că fiecare diabetolog în parte trebuie să vadă săptămânal sute de pacienţi. Mai grav, se estimează că până în anul 2030 se va ajunge la 552 de milioane de persoane suferinde în întreaga lume. Acesta este şi motivul pentru care conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sfătuieşte populaţia să se prezinte la consult de la primele semne de boală, astfel încât cadrele medicale să nu mai aibă de-a face cu cazuri complicate, care costă mult şi care se pot termina tragic. „Diabetul este un duşman extrem de tăcut, dar care acţionează cu arme letale, bolnavii fiind predispuşi la o mulţime de complicaţii. Mai mult decât atât, majoritatea pacienţilor mor din cauza acestor complicaţii cardiace, renale etc. Ele sunt cele care duc la invalidităţi care nu mai pot fi reparate ulterior“, a precizat directorul SCJU, dr. Dan Căpăţână.