2.8 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSpecial„În loc de apă caldă, gălățenii trebuie să se mulțumească cu optimism“

„În loc de apă caldă, gălățenii trebuie să se mulțumească cu optimism“

„Suntem optimiști“, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea în privința găsirii unei soluții care să deblocheze funcționarea sistemului de termoficare.

Continuă războiul nervilor pentru cei 58.000 de gălățeni ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat, care de trei luni nu au apă caldă la robinete și cum cauza este falimentarea sistemului de termoficare din cauza facturilor neplătite nu știu nici dacă la iarnă vor avea căldură în calorifere.

A fost ratat și momentul 3 iulie, când era programată reluarea distribuirii apei calde, care ar fi trebuit să fie anunțată într-o conferință de presă comună, a ministrului Energiei, Andrei Gerea, și a primarului Marius Stan. Cum nu au fost soluționate controversele dintre municipalitate și furnizorul local, CET-ul Electrocentrale SA Galați, societate din portofoliul Ministerului Energiei, ministrul a ajuns în zonă pentru inaugurarea unui parc fotovoltaic de 1,7 MW la Chiscani, lângă Brăila și pentru o vizită la combinatul ArcelorMittal Galați, dar conferința de presă pentru anunțarea reluării furnizării apei calde nu a mai avut loc.

„Eu m-am așteptat ca săptămâna aceasta să dăm vestea bună și chiar îmi programasem pentru data de 3 iulie o conferință comună, inclusiv cu domnul primar, dar, din păcate, anumite probleme apărute ne-au împiedicat să facem acest lucru. Sperăm ca într-un timp relativ scurt să găsim rezolvarea“, a spus ministrul Andrei Gerea.

După discuțiile cu reprezentanții administrației ArcelorMittal, ministrul a anunțat ceea ce se știa deja, că aburul tehnologic pentru prepararea apei calde va fi produs de ArcelorMittal și furnizat Electrocentrale SA, de pe platforma siderugică, iar Electrocentrale va furniza, la rândul său, aburul tehnologic către punctele termice ale noii societăți locale de distribuție, Calorgal SA Galați. „Combinatul va face tot ce va depinde de managementul de aici, ce se va putea face pentru a veni în sprijinul populației din punctul de vedere al costului agentului termic oferit.

Vor fi alături de municipalitate, de cetățeni, ca și până acum“, a spus ministrul Energiei, iar country-managerul ArcelorMittal, Ionel Borș a precizat că aburul tehnologic produs de combinat va fi livrat la prețul de producție: „Nu am negociat prețurile. Am spus că vom da la preț de cost“.

Termoficarea Galațiului, un „nod gordian“

Electrocentrale este în subordinea ministrului Energiei, dar după ce intrat în insolvență este administrată de către administratorul special numit de instanța Tribunalului Galați, Sinan Mustafa, care trebuie să respecte condițiile puse de cei 35 de creditori ai CET-ului, printre care Romgaz și Transgaz.

Iar, pentru a exista această colaborare la transportarea aburului tehnologic între ArcelorMittal și punctele termice ale Calorgal SA, creditorii Electrocentrale pun condiția unei asocieri între Electrocentrale și Primăria Galați, prin care primăria să garanteze că CET-ul nu va pierde bani din această activitate, respectiv că serviciile prestate de CET vor fi plătite, că nivelul contractelor dintre Electrocentrale și Calorgal va fi peste pragul de rentabilitate, o a treia condiție pusă primăriei fiind ca la Galați să fie păstrat sistemul de încălzire centralizată, cu un număr suficient de consumatori, care să asigure rentabilitatea.

„În principiu, trebuie hotărâtă foarte clar asocierea care se doreşte a fi realizată între municipalitate şi Electrocentrale. Să vedem în ce măsură Romgazul va dori să se implice sau nu. Şi toate aceste lucruri trebuie să vină şi cu sprijinul Consiliului Local, care trebuie să arate că este alături de dl. primar şi să trimită către CET o scrisoare că se doreşte continuarea furnizării în sistem centralizat a agentului termic. Dar, totodată, avem nevoie şi de votul creditorilor, care să fie şi ei convinşi de viabilitatea viitoarei construcţii“, a mai adăugat ministrul Andrei Gerea. 

„Săptămâna aceasta m-am văzut și cu dl. primar Marius Stan, alături de colegul nostru de la Electrocentrale, dl. Sinan Mustafa. Ne-am  întâlnit la sediul ministerului și suntem optimiști în găsirea unei soluții în vederea aprovizionării cu apă caldă a orașului“, a adăugat ministrul Energiei, Andrei Gerea.   

SOLUȚIE

Un consorțiu Calorgal-CET-Romgaz

În ceea ce privește asigurarea încălzirii centralizate a celor 58.000 de apartamente, în opinia minstrului Energiei soluția ar fi înființarea unui consorțiu format din cele trei societăți implicate, furnizorul de gaze – Romgaz, furnizorul de agent termic primar – Electrocentrale și distribuitorul local, Calorgal SA.

„Până la urmă, cum să spun, municipalitatea trebuie să reușească să gestioneze această problematică. Nu este singulară în România, ne confruntăm cu probleme similare și la nivelul municipiului București. O parte dintre soluțiile pe care noi le-am întrezărit pentru rezolvarea acestei probleme este ca municipalitatea, alături de Electrocentrale și Romgaz, să formeze un consorțiu care să poată gestiona problema în Galați. Probabil că aici se va ajunge, dar, cum v-am spus, mai avem un pic de lucru“, a declarat Gerea.

 

Cele mai citite

Piața Victoriei: peste 400 de membri FSANP scandează: Stop diminuărilor salariale!

Nemulțumirile vizează inclusiv reducerea beneficiilor pentru studenți, taxe pe construcții speciale și creșterea impozitului pe dividende Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii protestează în fața sediului...

Claudiu Târziu: România este condusă de Viktor Orban prin interpuși

Târziu afirmă că Guvernul Ciolacu 2 s-a născut din cea mai monstruoasă trădare a intereselor și siguranței naționale ale României Europarlamentarul Claudiu Târziu a publicat...

Piața Victoriei: peste 400 de membri FSANP scandează: Stop diminuărilor salariale!

Nemulțumirile vizează inclusiv reducerea beneficiilor pentru studenți, taxe pe construcții speciale și creșterea impozitului pe dividende Sindicaliștii din penitenciare și polițiștii protestează în fața sediului...
Ultima oră
Pe aceeași temă