7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialTăriceanu – șef la PNL pentru o zi

Tăriceanu – șef la PNL pentru o zi

 

„Astăzi, a existat USL“ – a exclamat Victor Ponta după votul din plenul reunit al Parlamentului. Cu Tăriceanu în rol de maestru de ceremonii, 344 de deputați și senatori au votat o declarație prin care i se cere demisia șefului statului. Votând cot la cot cu foștii parteneri, PNL s-a reîntors în USL. Temporar. O reîntoarcere simbolică, însă implicațiile politice și de imagine sunt imense pentru liberali. Cu trei zile înainte de congres, PNL se încolonează în spatele lui Tăriceanu, un fost membru liberal care încearcă să rupă partidul. Astfel, președintele Senatului a redevenit pentru o zi șeful PNL.

Din partidul disciplinat, care le-a dat multe bătăi de cap celor de la PSD în numeroasele încercări de rupere, PNL arată astăzi ca un partid în degringoladă. Liberalii nu mai au lider. Acționează haotic și sunt o pradă ușoară pentru hienele pesediste. Un fel de PP-DD, dar cu papion. O situație imposibil de imaginat în urmă cu ceva timp. Încă de la începutul anului, PNL a fost partidul care a trecut prin cele mai multe transformări. A ieșit de la guvernare, a schimbat familia politică europeană și a inițiat fuziunea cu PDL, fost partener, apoi fost adversar pe partea dreaptă a scenei politice. Deși toate aceste schimbări au prezentat riscuri foarte mari (certuri interne, dezertări etc.), partidul a respectat cu sfințenie deciziile conducerii. Până la demisie, Antonescu a fost liderul care a reușit să țină partidul strâns unit în jurul său în cele mai dificile momente. Astfel:

Ruperea USL. Ieșirea PNL de la guvernare s-a produs în urma unui scandal din care nici electoratul, dar nici liderii liberali nu au înțeles mare lucru. Rezoluția pentru ieșirea de la guvernare a fost adoptată însă cu 187 de voturi pentru, 6 împotrivă și două abțineri. Deși pentru mulți liberali acest vot a însemnat pierderea locului de muncă și accesul la resursele guvernării, partidul și-a urmat liderul.

Tăriceanu își dă demisia din PNL și anunță înființarea unui nou partid. Este prima tentativă de rupere a PNL. Și primul eșec al noului cuplu politic Ponta-Tăriceanu. Niciun liberal, în afară de senatorul Ilieșiu, nu-l urmează pe Tăriceanu în acest demers. PNL rămâne strâns unit în jurul liderului.

În seara anunțării rezultatelor alegerilor europarlamentare, Victor Ponta anunță intenția de a reface USL. Acțiunea de a doua zi, din biroul lui Tăriceanu, este un nou eșec. Deși PNL nu a reușit să atingă obiectivul electoral stabilit de Antonescu, partidul rămâne totuși strâns unit în jurul liderului.

Antonescu anunță trecerea PNL la PPE și inițierea discuțiilor cu PDL în vederea unei alianțe. Vocile critice există, dar partidul își urmează liderul.

Demisia lui Crin Antonescu de la șefia partidului, urmată apoi de retragerea acestuia și din poziția de președinte interimar a echivalat însă cu declanșarea haosului în partid. Cu Johannis la conducere, PSD – via Tăriceanu – a reușit să destabilizeze ceea ce părea un monolit greu de spart. Astfel:

Tăriceanu anunță înființarea unui ONG –"Grupul de Inițiativă pentru păstrarea identității liberale”. La eveniment participă mai mulți deputați și senatori, dar și lideri din teritoriu atrași de mirajul resurselor guvernamentale. Un semnal de alarmă pentru Johannis – noul lider interimar.

Liberalii votează în Parlament un proiect de lege controversat, care îi scoate din incompatibilitate pe primarii și șefii consiliilor județene care sunt și membri ai adunărilor generale ale companiilor locale de utilități. Johannis — noul lider interimar — ar fi unul dintre beneficiarii acestei legi.

3 Tăriceanu devine vârful de lance în noul scandal în care este implicat Traian Băsescu. La inițiativa acestuia, Parlamentul votează o declarație prin care i se cere demisia președintelui. Documentul urmează să fie utilizat ca formă de presiune publică. PNL se încolonează în spatele lui Tăriceanu și votează alături de PSD, PC, UNPR și PP-DD.

În acest scandal, cel al demisiei lui Traian Băsescu, Crin Antonescu face însă notă discordantă față de partid. Liderul liberal s-a poziționat inițial în favoarea demisiei. Apoi a dispărut. Traian Băsescu l-a menajat în ultima declarație de presă. În schimb, Ponta, Tăriceanu și Johannis au fost taxați de Traian Băsescu pentru lipsa de moralitate, respectiv pentru lipsa de experiență: ”Şi îmi vine să râd şi de solicitarea domnului Iohannis care şi dânsul este de părere că ar trebui să demisionez pentru fapte pe care nu le-am comis, în condiţiile în care nu-l văd suficient de întremat pentru a declanşa o campanie prezidenţială. Cred că lipsa de experienţă îi joacă feste, din acest punct de vedere. Dacă dânsul crede că-i pregătit să candideze la prezidenţiale, eu îi spun din experienţă că mai are nevoie de câteva luni să se ranforseze alianţa sau mai ştiu eu ce. Deci îi recomand să nu-şi do-rească atât de tare acest lucru”. Antonescu, cel experimentat în campanii pre-zidențiale, a lipsit de la votul din Parlament, catalogat drept ”o manifestare politicianistă și ipocrită”, iar demisia lui Traian Băsescu a reevaluat-o, spunând că ”nu dă cursuri despre demisie”.

Divizare, haos, degringoladă. Partidul Național Liberal se află într-un moment crucial pentru existența sa. Congresul de sâmbătă va marca drumul pe care îl va urma partidul. Crin Antonescu înseamnă leadership puternic. Înseamnă unitate. Dar mai înseamnă și vara lui 2012 și posibila ratare a fuziunii cu PDL. După cum au evoluat lucrurile în acest interimat, Johannis înseamnă disoluție și haos. Riscul de scindare este unul foarte mare în acest moment. Votul în bloc, dat de un PNL aflat în degringoladă, pentru declarația inițiată de Tăriceanu ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă pentru liderii responsabili ai partidului.

Cu PSD într-un posibil partid ”progresist” – adică visul lui Ponta? Cu PDL într-un partid unic de dreapta – adică visul lui Traian Băsescu, dar și al foarte multor români? Sau un PNL redus la statutul de partid istoric de 5%, indispensabil guvernărilor? Acestea sunt dilemele la care au de răspuns liberalii la viitorul congres. 

Cele mai citite

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...

EFOR cere verificarea finanțării nedeclarate a candidatului independent Călin Georgescu

EFOR atrage atenția că o finanțare nedeclarată, poate submina corectitudinea procesului electoral și poate reprezenta un precedent periculos pentru democrația din România Expert Forum (EFOR)...

România și Polonia domină piața benzinei din Ucraina: OMV Petrom și PNK Orlen acaparează două treimi din piață

România și Polonia au continuat să fie principalele surse de benzină pentru Ucraina în 2024 Noutatea constă în dominația a două companii: OMV Petrom și...
Ultima oră
Pe aceeași temă