3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistPârlele. Părintele politologilor. Un răsunet. Hemingway. Negroponte. Bombardarea Moscovei.

Pârlele. Părintele politologilor. Un răsunet. Hemingway. Negroponte. Bombardarea Moscovei.

Tradiții. De la Sfântul Ilie (20 iulie) încep Pârlele și țin o săptămână. În aceste zile femeile de la țară nu lucrează, că cică e rău de foc, de arșiță și de boale arzătoare. Pârliile sunt trei divinități feminine, surori cu Sântilie, care disturg (pârlesc) recoltele oamenilor care nu respectă zilele lor. În această zi nu se lucrează, ca oamenii să nu fie detunați, trăsniți și pentru secetă. E rău de grindină și de pârleală cu boale. Cine nu ține sărbătoarea se îmbolnăvește. Cine se îmbolnăvește, până la anul moare. Se ține pentru friguri. Se ține pentru a feri de nebunie. Se ține pentru ca viermii să nu strice pomii fructiferi.

1527. A murit filosoful și scriitorul Niccolo Machiavelli, părintele politologiei moderne.

1718. A fost încheiat Tratatul de la Passarowitz, prin care Banatul şi Oltenia treceau în stăpânirea Imperiului Habsburgic.

1774. A fost încheiat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, între Turcia şi Rusia, care se obliga să evacueze teritoriul țărilor române. Se prevedeau: scutirea Principatelor de plata haraciului pe o perioadă de doi ani, confirmarea vechilor privilegii acordate acestora, dreptul Rusiei de a interveni la Poartă în favoarea ţărilor române.

1808. S-a născut Simion Bărnuţiu, scriitor, estetician, om politic, conducător al Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania.

Bărnuţiu a plecat la Sibiu, unde s-a înscris la Academia Săsească de Drepturi. El spera să înceapă o carieră în domeniul juridic, însă izbucnirea Revoluţiei de la 1848 i-a stricat planurile. La 10 zile după începerea Revoluţiei maghiare de la Pesta, mai exact în data de 25 martie, Simion Bărnuţiu a redactat „Proclamaţia către români”. Prin intermediul acestui document, revoluţionarul român respingea o parte a programului revoluţiei maghiare, mai exact paragrafele care vizau anexarea Transilvaniei la Ungaria. De asemenea, Simion Bărnuţiu a convocat Adunarea din Duminica Tomii, din 30 aprilie 1848 de la Blaj, care i-a reunit pe fruntaşii poporului român. Tot el a redactat actele prin care era convocată Adunarea Naţională a românilor ardeleni din 15 mai, care a avut loc pe Câmpul Libertăţii din Blaj. Programul acesteia a fost stabilit, de asemenea, în mare măsură de către Simion Bărnuţiu.

Citește și: Tragedia ideologului Revoluţiei de la 1848

1821. S-a născut poetul, scriitorul şi omul politic Vasile Alecsandri.

1848. În revista Foaie pentru minte, inima și literatură a apărut poezia Un răsunet, de Andrei Mureșanu. Din 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul Deșteaptă-te, române!

1899. S-a născut scriitorul american Ernest Hemingway, laureat al Premiului Nobel și al Premiului Pulitzer.

1905. Se naște scriitorul Jean Paul Sartre.

1907. A murit pictorul Nicolae Grigorescu.

1914. Consiliul de Coroană al României, reunit la Sinaia, a respins cererea regelui Carol I de intrare în război alături de Puterile Centrale, hotărând neutralitatea României.

1941. Primul bombardament al aviaţiei germane asupra Moscovei.

1943. S-a născut regizorul Andrei Șerban.

1994. A luat fiinţă Alianţa civic-liberală dintre Partidul Alianţei Civice şi PNL. Protocolul de constituire a fost semnat de Nicolae Manolescu (PAC) şi Mircea Ionescu-Quintus (PNL).

2004. A murit Jerry Goldsmith, compozitor american. A compus muzica unor filme ca Patton, Chinatown, Planeta maimuțelor, Basic instinct, Rambo sau Total Recall.

2006. Procurorul general al României, Ilie Botoş, şi-a dat demisia, ca urmare a scandalului provocat de dispariţia omului de afaceri Omar Hayssam condamnat la 20 de ani de închisoare pentru dispariţia celor trei jurnalişti români în Irak şi pentru acte de terorism.

2009. A murit Sanda Tătărăscu Negroponte, fiica fostului prim-ministru liberal Gheorghe Tătărăscu, înrudită cu John Negroponte, fost director CIA, și Nicholas Negroponte, profetul societății informatizate din best-seller-ul Era digitală.

Citește și: Interviu cu Sanda Tătărăscu Negroponte: „Urmașii celor din America sunt micii vietnamezi”

Ziua Muzicii Europene

Citește și:

Telegraful. Coloana, în sfârșit. Năstase pe targă. Decatlon. Kogălniceanu. Berlin, über alles. Telefonul roșu.

Cenușăreasa URSS. Garfield trăiește! Călinescu. Pascal. Zeletin. Rushdie. Abolirea sclaviei. Împăratul muștelor.

Legalizarea duminicii. Deportarea de Rusalii. Waterloo. Maiorescu. Saramago. Gică Petrescu. Răscoala boxerilor.

Cele mai citite

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă