1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum îți găsești un loc de muncă în Europa

Cum îți găsești un loc de muncă în Europa

Ești în căutarea unui loc de muncă în Europa? Înscrie-te pe EURES, reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale SEE (ţările UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), inclusiv Elveția şi alte organizaţii partenere.

Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în prezent sunt disponibile 542 de locuri de muncă în spațiul comunitar, cele mai multe fiind în Marea Britanie (264 de posturi), Ungaria (125 de locuri de muncă) și Germania (80 de posturi). De exemplu, în Regatul Unit se caută ingineri de sistem, sudori și asistente medicale, în timp ce Ungaria are nevoie de tapițeri, operatori pentru prelucrarea cărnii și șoferi de camion. Dacă vrei să lucrezi în Germania te poți angaja pe post de bucătar, director de restaurant, recepționer, asistentă medicală, îngrijitor persoane vârstnice sau inginer software pentru automobile. Însă fiecare angajator își dorește ca persoana pe care o angajează să vorbească limba țării respective, eventual și alte limbi străine.

Ce salarii oferă angajatorii?

Mădălina Popescu, directorul general al firmei de recrutare Pluri Consultants România, arată că în Marea Britanie un sudor poate câștiga brut între 2.000 și 2.500 de lire, iar o asistentă medicală până la 3.500 de lire sterline. Companiile din Ungaria oferă șoferilor de camioane salarii de până la 800 de euro, iar în Germania un bucătar primește între 1.700 și 3.500 de euro. ”În ceea ce-i privește pe inginerii software pentru automobile, centrul de la Frankfurt a «furat» mulți ingineri români care lucrau pentru Renault, însă salariul oferit nu a fost foarte mare – 2.700 de euro. Mulți dintre aceștia, după terminarea contractului, s-au întors acasă deoarece costul vieții în Germania este mai ridicat decât în România”, spune Mădălina Popescu.

Aceasta explică faptul că, în țările din vestul Europei, angajații trebuie să plătească impozite lunar și anual, dar beneficiază de multe deduceri. De aceea, este greu de calculat salariul lunar net.

Cum procedezi

După ce ai accesat portalul, te înregistrezi și îți postezi CV-ul. Pentru a găsi un loc de muncă, solicitanţii pot alege, de exemplu, o ţară, o regiune, o profesiune, un tip de contract, sau pot combina mai multe tipuri de criterii. Baza de date EURES în care se face căutarea de locuri de muncă este actualizată zilnic de serviciile europene de ocupare a forţei de muncă, iar anunţurile de post vacant rămân pe site doar atâta timp cât sunt de actualitate.

Odată ce ai identificat locurile de muncă care te interesează intri în secțiunea ”Mod de aplicare” și trimiți CV-ul și scrisoarea de intenție către angajator. Fiecare post vacant prezintă informaţii privind modul de depunere a candidaturii şi cui să te adresezi. Contactul se face fie cu un consilier EURES, care se va ocupa de candidatură, fie, în unele cazuri, direct cu angajatorul.

În 2013, conform ANOFM, 722 de români și-au găsit un loc de muncă prin intermediul EURES. Rețeaua dispune de peste 850 de consilieri care se află în contact zilnic cu solicitanţii de locuri de muncă şi angajatorii din întreaga Europă. În România, în cadrul ANOFM există Direcția Relații Internaționale, EURES și Mediere care gestionează aceste informații.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă