26 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialPlanul anti-malarie ar putea omorî țânțarii fără insecticide

Planul anti-malarie ar putea omorî țânțarii fără insecticide

Cercetătorii au modificat genetic țânțarii pentru a produce doar progenituri masculine. Un nou fel de a lupta împotriva malariei vrea să elimine toate femelele de țânțari care răspândesc această boală mortală.

Doar femelele de țânțari mușcă și tot ele sunt cele care produc mai mulți țânțari. Cercetătorii spun că tehnica lor ar putea distruge populațiile de țânțari în doar câteva luni, fără a folosi insecticide.

“Țânțarii au fost categorisiți ca fiind cele mai virulente animale din lume” a spus Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor. "Mor mai mulţi oameni de infecţii transmise de ţânţari decât de aproape oricare alt fel de boală."

Unul dintre cele mai eficiente metode de a-i controla este de a da cu insecticide, dar are dezavantaje: poate omorî albinele şi alte insecte bune şi poate dăuna mediului, iar ţânţarii ajung în cele din urmă să capete rezistenţă la pesticide.

Astfel că omul de ştiinţă Nikolai Windbichler de la Colegiul Imperial din Londra şi colegii săi încearcă o abordare diferită. "Am găsit călcâiul lui Ahile al acestor ţânţari", a spus el.

Insectele au în jur de 400 dintr-o genă specifică a cromozomului X. Acela este cromozomul care poartă trăsăturile care fac insectele femele. O creatură numită mucegaiul noroiului produce o proteină care taie această genă într-un loc specific. Echipa a pus această proteină în ţânţari folosind ingineria genetică. Aceasta se activează atunci când ţânţarii produc spermă, iar atunci taie cromozomul X în 400 de locuri.

“Vă puteţi imagina că asta e destul de rău pentru cromozom.” a spus Windbichler. “Se distruge. Nu mai poate fi transmis următoarei generaţii.” Acest lucru duce la progenituri exclusiv masculine, iar aceştia vor putea, la fel, produce doar masculi. În cele din urmă înmulţirea acestora s-ar termina.

Încă mai au de făcut teste pentru a se asigura că metoda este sigură şi eficientă, dar Windbichler spune că e mai bună decât alternativa.

“Dacă vei compara ce facem noi cu insecticidele, de exemplu, care distrug orice specie de insectă care există, metoda noastră este foarte specifică.” a adăugat Windbichler. “E posibil să existe sute de specii de ţânţari, dar metoda noastră nu ar afecta decât o singură specie.”

Peter Hotez de la Baylor, care nu a fost implicat în aceste studii, crede că este o descoperire interesantă, dar că încă este în fază incipientă şi va fi nevoie de mai mult decât ţânţari proiectaţi pentru a putea învinge malaria. Va fi nevoie de noi medicamente şi vaccinuri şi de o curăţenie generală a locurilor în care se înmulţeau.

Cele mai citite

Robert Cazanciuc a lansat o carte despre Constituție pentru copii și tineri

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la lansarea volumului său "Constituţia pentru copii şi tineri… de toate vârstele", că acesta va crea...

VIDEO. Cristiano Ronaldo, în lacrimi! Al-Nassr a pierdut finala Cupei Regelui

Imagini rare cu unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume. Cristiano Ronaldo s-a întins pe jos și a plâns în hohote, după ce...

Cel puțin 19 răniți în urma atacurilor rusești auspra rețelelor electrice ucrainene

Cel puţin 19 persoane au fost rănite în urma atacurilor ruseşti asupra reţelei electrice ucrainene produse sâmbătă, au anunţat autorităţile, citate de The Guardian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă