Valoarea creditelor neperformante scoase la vânzare pe piața românească este de aproximativ un miliard de euro. Totuși, potențialul acestor tranzacții ar putea ajunge chiar și la trei miliarde de euro anul viitor, este de părere Josh Silver, director la Deutsche Bank, potrivit Mediafax.
Valorificarea creditelor neperformante – acele credite la recuperarea cărora băncile se confruntă cu dificultăți și întârzieri mari și care scad performanța financiară și indicatorii acestor instituții – va ajuta băncile să atragă capital nou, a explicat Josh Silver.
"Cred că România este o piaţă interesantă pentru tranzacţii cu credite neperformante. Vânzarea acestora ajută băncile pentru că le oferă capital nou şi le permite să se ocupe de operaţiunile de bază. Sistemul bancar din România are nevoie de capital nou, dar nu există resurse din cauza ratei mari a creditelor neperformante", a spus acesta, conform Mediafax.
În acest sens, reprezentantul Deutsche Bank a precizat că banca germană este interesată de această piață românescă și face analize în acest sens încă de acum doi ani.
Pe de altă parte însă, investitorii nu sunt foarte dornici să investească pe plan local, spune Mihai Ionescu, şeful reprezentanţei Deutsche Bank în România. Această situație este întalnită însă şi în alte state, nu numai în România.
"Cel puţin pe retail, dobânda ridicată reflectă costul cu neperformantele, costul cu finanţarea. Este vorba de riscul de a face afaceri în România. Când nu mai ai suficient capital local, trebuie să accesezi pieţele globale. Dacă imaginea ţării se îmbunătăţeşte pot fi accesate şi pieţele globale", a explicat Ionescu.
În acest context, directorul Deutsche Bank a arătat că România ar trebui să se împrumute mai mult de pe pieţele externe. El consideră că, deşi unul din cinci credite este neperformant, sistemul bancar este condus foarte bine, cu o politică de reglementare strictă din partea BNR, fiind în final o problemă de optică asupra sistemului.
Sistemul bancar are de scos din bilanţuri credite neperformante total provizionate în valoare de şase miliarde de lei, la care se adaugă cele cu restanţe mai mari de un an pentru care n-au fost începute procedurile judiciare de executare silită, în valoare de 3,8 miliarde lei.