Dacă nimic nu părea să amenințe planurile taberei Ponta-Plumb în urmă cu aproape o săptămână, ședința de miercuri a Comitetului Executiv a consemnat o răsturnare de situație: Liviu Dragnea a învins-o la un scor categoric pe Rovana Plumb. Baronul de Teleorman, condamnat în prima instanță la un an de închisoare cu executare, preia conducerea PSD după demisia premierului-inculpat Victor Ponta.
După numărarea votului și consemnarea diferenței uriașe dintre el și Plumb (65 la 18 voturi), Dragnea a vorbit despre echipa care va conduce PSD în perioada următoare, echipă „bună, unită, largă“, care să pregătească „într-un termen foarte scurt“ un plan concret de acțiuni în teritoriu și în Parlament. Din echipă, pe lângă Plumb, în calitatea sa de președinte al Consiliului Național al PSD, mai fac parte Marian Oprișan și Robert Negoiță (conduc asociațiile șefilor de consilii județene, respectiv de primari de municipii), dar și Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.
„PSD este un partid unit, care poate să treacă peste crize mai mari sau mai mici“, a precizat Dragnea, după care s-a lansat în lăudarea colegilor din echipa de conducere. Cât despre Victor Ponta, noul președinte al PSD a arătat că va face tot ce-i stă în putință pentru a-l susține pe acesta în fruntea Guvernului. Cu privire la liderul UNPR, Gabriel Oprea, pe care l-a numit „colegul meu, amicul meu de 15 ani de zile“, Dragnea nu a uitat să sublinieze că acesta și-ar fi manifestat sprijinul pentru „formula care a fost cotată astăzi în CEx“. Liviu Dragnea preia conducerea PSD după ce funcția de președinte a devenit vacantă în urma demisiei lui Victor Ponta, demisie determinată de dosarul deschis de procurorii DNA. Baronul de Teleorman a primit, în prima instanță, o condamnare de un an închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012, iar primul termen al recursului a fost stabilit pentru 28 septembrie.
Schimbări de poziție
În spatele ușilor închise, Plumb și Ponta au avut parte de ceva surprize, potrivit surselor. Dacă mai toți se așteptau ca nume precum Valeriu Zgonea sau Robert Negoiță să-și declare susținerea pentru Dragnea, nu același lucru se poate spune despre Marian Oprișan și Ion Iliescu. În ceea ce-l privește pe baronul de Vrancea, se știe că, de-a lungul timpului, a avut mai multe diferende cu Dragnea, inclusiv pe tema modificărilor aduse la Statutul PSD. Săptămâna trecută, Oprișan spunea că Plumb „este o soluție până la Congresul PSD“. Ieri, însă, potrivit unor surse social-democrate, baronul de Vrancea ar fi spus în ședință: „Rovana, te iubesc! Am propus să separăm funcțiile de partid de cele guvernamentale. Îmi ofer experiența lui Liviu Dragnea“.
Chiar și Ponta a recunoscut în fața colegilor că Dragnea este o soluție „mai bună“ decât Plumb, dar că are problema dosarului penal.
De partea baronului de Teleorman s-au situat, în ședința de ieri, și liderii PSD Satu Mare, PSD Constanța și PSD Diaspora.
Cât despre candidații-iepure, dacă Zgonea a spus, încă dinaintea ședinței, că nu are de gând să candideze, iar în spatele ușilor închise a vorbit despre cât de potrivit este Dragnea pentru a conduce PSD în acest moment, Ecaterina Andronescu a preferat să păstreze oficial tăcerea. Colegilor din CEx le-a spus, însă, că nu vrea să intre în cursă și a reiterat cerința celor strânși în jurul lui Ion Iliescu de convocare a unui congres extraordinar în luna noiembrie.
Alegeri înaintea anului electoral
La pachet cu instalarea lui Liviu Dragnea la șefia PSD, CEx a validat, ieri, propunerea organizării unui congres extraordinar cât mai repede. În noiembrie, mai precis, pentru că luna a fost deja stabilită în ședința din martie a Consiliului Național. Tabăra Ponta ar fi dorit ca un congres să fie după alegerile parlamentare de la sfârșitul lui 2016. Adică, în 2017, la termen.
Confirmarea organizării unui congres extraordinar în noiembrie a fost oferită chiar de președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Acesta nu a ratat ocazia de a-l lăuda și în fața presei pe Dragnea, spunând că este „un bun organizator“ și că partidul are nevoie în perioada următoare de așa ceva.
Banii, argument în luptă
Înainte de a intra la CEx, Ponta a arătat că vrea să-și ducă la sfârșit mandatul de premier și a ținut să reamintească social-democraților de unde vin banii pentru teritoriu. „Cine va fi președinte trebuie să se concentreze pe partea de activitate politică a partidului. Eu îi asigur că îi voi sprijini cu toate forțele cu activitatea guvernamentală. Un plus important pentru partid“, a punctat premierul înaintea bătăliei. Cu alte cuvinte, a atras atenția liderilor locali situați de partea lui Dragnea că robinetul banilor se deschide sau se închide de la Guvern, iar premierul poate avea un cuvânt greu de spus pe acest subiect.
Totuși, primarii și șefii de consilii județene primesc bani frumoși și prin Programul Național de Dezvoltare Locală, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, minister condus de Sevil Shhaideh, persoană apropiată de Liviu Dragnea și șeful CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. De altfel, la mai bine de două luni de la plecarea de la șefia Ministerului Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea continuă să apară zâmbitor pe pagina de deschidere a site-ului instituției.
Deloc întâmplător, PSD Constanța a anunțat ieri dimineață, printr-un comunicat de presă, că-l susține pe Dragnea în lupta pentru șefia partidului.
Întâlniri de taină și propagandă
Înainte de confruntarea oficială de la Palatul Parlamentului, taberele și-au testat susținerea și au încercat, pe ultima sută de metri, să mai câștige ceva adepți, în întâlniri de taină, desfășurate în diferite locuri din București. Potrivit informațiilor vehiculate pe surse, discuții s-ar fi purtat la un hotel al fraților Negoiță, la sediul Guvernului, dar și în biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.
De precizat că, în orele care au precedat ședința Comitetului Executiv, televiziunea deputatului Sebastian Ghiță, prieten al premierului Ponta, a difuzat mai multe mesaje menite să slăbească tabăra Dragnea. Câteva exemple: Dragnea își negociază intens cu PNL și cu Iohannis liniștea, la schimb cu trecerea PSD în opoziție sau Dragnea vrea congres în toamnă pentru a scăpa definitiv de Ponta, care nu ar avea timp să-și rezolve problemele cu justiția. Interpretarea mesajelor este evidentă: Ponta vă asigură rămânerea la guvernare, deci influență și bani, pe când Dragnea vă va „vinde“ pentru propria liniște.
Tot televiziunea lui Ghiță este cea care a dezvăluit, săptămâna trecută, implicarea baronului de Teleorman într-un alt dosar instrumentat de DNA, disjuns din cel al fostei șefe a DIICOT Alina Bica. În replică, Dragnea declara marți, când și-a anunțat candidatura, că se duce o campanie împotriva sa „din afara PSD“, de către cineva care „a fost în PSD, dar nu mai este“.
În ședința de ieri a CEx, printre cei care au vorbit împotriva fostului vicepremier s-ar fi numărat, potrivit RTV, și senatorul PSD Daniel Savu, fost ofițer SRI și apropiat al lui Ghiță. Acesta le-ar fi spus social-democraților că „sistemul vrea capul lui Victor Ponta“ și că „niște lideri de-ai noștri au fost chemați în pădure la Băneasa, i-au pus să candideze“. Aluzie, evident, la Dragnea, care ar fi intrat în bătălie la ordinul „binomului SRI-DNA“.
Statutul PSD: „Invenția“ la care au recurs social-democrații
Alegerea unui președinte al PSD „interimar“, adică pe o perioadă limitată, nu este prevăzută de Statutul PSD. Cum nu este prevăzută nici posibilitatea ca alegerea să fie realizată de membrii Comitetului Executiv. Potrivit Statutului PSD, președintele formațiunii „este ales sau revocat de către toți membrii de partid“, iar rezultatul trebuie validat în cadrul unui congres. Comitetul Executiv nu are atribuții legate de alegerea președintelui decât din perspectiva aprobării Regulamentului de organizare a alegerilor interne.
Reamintim că, inițial, s-a pus problema ca Rovana Plumb să rămână interimar fără nici un fel de vot. După ce s-au ridicat critici dinspre tabăra Dragnea, Ponta și oamenii săi au făcut un pas înapoi și au vorbit de un vot de confirmare în Biroul Permanent. Ulterior, sigur pe situație, premierul a acceptat să fie convocat Comitetul Executiv, având însă grijă ca Biroul Permanent să propună un singur candidat, cu unanimitate de voturi, în persoana Rovanei Plumb.
Năstase și Geoană au decontat eșecul după doar câteva luni
După ce a pierdut alegerile prezidențiale de la sfârșitul lui 2004, Adrian Năstase a mai rezistat în fruntea PSD doar câteva luni, până în aprilie 2005. A primit, în schimb, funcțiile de președinte executiv al PSD și președinte al Camerei Deputaților, pe care le-a deținut până în martie 2006 (așa-numita „noapte a cuțitelor lungi“ de la Hotel Confort).
Istoria s-a repetat în cazul lui Mircea Geoană. Instalat la șefia PSD la Congresul din 21 aprilie 2005, când a candidat împotriva lui Ion Iliescu, Geoană avea să plătească și el pentru pierderea prezidențialelor din decembrie 2009. La fel ca Ponta, Geoană s-a opus și el organizării unui congres extraordinar post-eșec, spunând că vor congres doar cei „foarte odihniți după campania electorală“ și amenințând cu sancționarea „fără milă“ a celor care fac declarații ostile conducerii. Nu a rezistat decât până pe 20 februarie 2010, când cei aproximativ 1.700 de delegați participanți la Congresul PSD l-au instalat la șefia partidului pe Victor Ponta.
Am avut o discuție cu Gabriel Oprea, colegul meu, amicul meu de 15 ani de zile. Îl asigur, pe el și pe colegii de la UNPR, de dorința noastră de cooperare. Același lucru le transmitem și celor de la ALDE. De azi, toată lumea trebuie să înceapă treaba.“ Liviu Dragnea, președintele PSD
PSD pierde procente. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, alianța PSD-UNPR ar lua 37,1% din voturi (cu două mai puțin față de luna aprilie), potrivit ultimului sondaj Inscop.