Șeful ANRE recunoștea vineri că taxa pe stâlp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, ce vor urca cu 1-2%. Cum „orice cost apare în preţul final“, și alți furnizori vor pasa clienților cheltuielile suplimentare.
Prima recunoaștere oficială a faptului că taxa pe stâlp lovește în final în consumatori a făcut-o preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, care estimează o creștere a tarifelor energiei electrice cu 1-2% pentru clienții casnici. Cum nici o companie nu a transmis încă ANRE cereri de recunoaştere în tarife a taxei, nu este exclus ca această estimare să se dovedească în final prea optimistă. Potrivit ANRE, recunoaşterea în facturi va fi făcută ori la 1 iulie, ori la 1 ianuarie 2015 şi va afecta doar preţul reglementat al energiei.
Cine achită nota de plată
Mulți s-au bucurat în momentul introducerii taxei pe stâlp la ideea că statul pedepsește capitaliștii veroși. Se dovedește acum că este doar o modalitate de taxare suplimentară a populației și micilor firme, companiile vizate de taxa pe stâlp urmând să majoreze proporțional prețurile produselor și serviciilor. Și nu este deloc exclus ca majorarea în cauză să includă și un bonus al lipsei de eficiență din partea jucătorilor cu poziții dominante în piață. Din păcate, pentru stat suma totală va conține un discount față de valoarea cumulată a taxelor, deoarece colectarea e deficitară în România, iar unele companii de stat vizate de taxă vor răspunde prin scăderea profitului și, implicit, a valorii dividendelor către buget.
Cât vom plăti, în final, în plus?
Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, prima plată urmând să fie efectuată până pe 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie. Ministerul Finanţelor a înregistrat din declaraţiile companilor care trebuie să plătească taxa pe construcţii speciale suma de un miliard de lei, mai mult decât dublu faţă de estimările înscrise în bugetul pe acest an, a declarat pe 27 mai secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Dan Manolescu. Acesta a afirmat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcţiile speciale, chiar dacă estimările de încasări erau mai mari.
Anterior, Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de 1 miliard lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase, de doar 488 milioane lei, stabilită la solicitarea FMI. La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.