-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât îl va ține Dragnea pe Ponta în vitrină?

Cât îl va ține Dragnea pe Ponta în vitrină?

În mod repetat, Victor Ponta a spus că vrea să rămână la Palatul Victoria până în 2016. Evident, nu depinde de el. Depinde de DNA, de UNPR și, nu în ultimul rând, de cât de bine și de prompt va satisface doleanțele financiare ale baronilor locali.

Întâi, fostul locotenent i-a tras partidul de sub picioare și s-a instalat, obținând un scor zdrobitor în Comitetul Executiv, în scaunul călduț încă. Apoi, i-a transmis zâmbitor că lucrurile se schimbă radical de acum înainte, că Executivul nu va mai putea lua decizii importante, în special legate de bani, fără ca partidul să își dea, în prealabil, acordul. De nevoie, Ponta și Teodorovici s-au prezentat, ieri, în fața conducerii restrânse a PSD, pentru a fi ascultați la tema intitulată „rectificarea bugetară“.

După care au plecat la Palatul Victoria pentru a avea o ultimă rundă  de discuții cu ceilalți miniștri, astfel încât rectificarea să iasă așa cum trebuie. Ce înseamnă „cum trebuie“? În primul rând, să fie recompensați primarii și șefii de consilii județene PSD care, miercurea trecută, au „contribuit la redeșteptarea celui mai mare partid din România“ (citat din mesajul transmis de Dragnea social-democraților maramureșeni, cu ocazia reconfirmării în funcția de lider local a omului susținut de el). Apoi, să fie motivați și ceilalți social-democrați în a realiza, în perspectiva congresului PSD din noiembrie, că Dragnea este viitorul, iar Ponta trecutul.

Să pompeze bani în baronii locali nu este, însă, suficient ca premierul să reziste la Palatul Victoria până în 2016. În lăcomia lor, cei care l-au sprijinit pe Dragnea să se instaleze la șefia PSD vor și mai mult. De ce nu ar avea ei pârghii directe în Guvern? De ce nu ar avea și ei un Matache al lor (noul ministru al Transporturilor, apropiat al lui Marian Oprișan – n.r.)? Și de ce rudele și oamenii lor de casă nu ar prelua de la tabăra Ponta-Ghiță toate acele funcții bănoase din ministere, deconcentrate, agenții guvernamentale și consilii de administrație? Acesta este pasul numărul trei prin care premierul va fi deposedat de aproape toate pârghiile și va fi transformat într-un simplu spectator și semnatar de acte normative. Presupunând că situația sa juridică nu se va agrava, iar UNPR nu trece, nemulțumit de rezultatele negocierilor cu social-democrații, în tabăra cealaltă, Ponta ar putea rezista în rolul de „pisicuț“ la Palatul Victoria până la alegerile parlamentare din 2016.

Va trebui, însă, să facă numeroase compromisuri și să înghită destule corecții precum cele aplicate public de Dragnea în ultimele zile. Testul suprem îl constituie mulțumirea baronilor PSD, adică tocmai a celor pe care i-a ignorat de când s-a văzut la butoanele puterii. Ba chiar i-a sfidat, impunând decizii precum  alegerea președintelui de CJ de către consilierii județeni.

De gradul de mulțumire a baronilor PSD depind foarte multe, iar Dragnea știe bine acest lucru, dovadă că nu s-a sfiit să spună public că centrul de decizie se mută din Kiseleff în teritoriu și că, în perioada următoare, va face totul pentru ca doleanțele legislative ale liderilor locali să prindă contur. Dacă baronii PSD sunt mulțumiți, Dragnea poate sta liniștit la congresul din noiembrie și singura lui grijă rămâne dosarul al cărui recurs începe să se judece pe 28 septembrie.

Tot de baroni atârnă și soarta PSD în anul electoral 2016. Fiind vorba de alegeri locale și parlamentare, contează foarte mult candidații propuși și problemele comunităților (drumuri, canalizare, școli, spitale, etc.) și puțin, spre deloc, teme „abstracte“ precum incompatibilități, corupție sau respect pentru românii din străinătate (teme care au guvernat campania trecută, la prezidențiale) și au determinat înclinarea balanței.

Și din acest motiv, PSD a abandonat total tema anticorupției și autoreformării (susținută o perioadă scurtă de timp după eșecul din noiembrie 2014), și se întoarce la ce știe mai bine: pe de o parte, câțiva lei în plus la pensie sau la salariul de bugetar, pe de altă parte, încolonarea în spatele baronilor conducători. Să nu ne imaginăm, vreo secundă, că ne-ar putea aștepta surprize plăcute în ceea ce privește candidații pe care PSD îi va arunca în luptă la anul, pentru că mecanismul este foarte simplu, după cum l-a descris, zilele trecute, la Satu Mare, chiar Liviu Dragnea: „Nu reinventați acum apa caldă, nu trebuie să aduceți foarte mulți candidați noi“. Și nici nu ar avea cum să fie altfel când, încet, încet, numele controversate ale PSD sunt reconfirmate în funcție. Vi-l mai amintiți, de pildă, pe liderul PSD Satu Mare, Mircea Govor? Cel care îi amenința anul trecut, pe primari, consilieri locali, directorii de deconcentrate și preoți că își pierd funcțiile și nu mai pupă nici un ban de la bugetul consiliului județean și de la bugetul de stat dacă nu se implică trup și suflet în campania pentru Ponta? Ei bine, acum trei zile, Govor – care a intrat pentru declarațiile menționate și în atenția DNA, nu doar a presei – a fost reales, cu unanimitate de voturi, în fruntea PSD Satu Mare. În prezența lui Liviu Dragnea, bineînțeles.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă