22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Traficanți de valută falsă, arestați

VIDEO. Traficanți de valută falsă, arestați

Polițiștii de la Crimă Organizată și procurorii DIICOT au spart o grupare de traficanți de valută falsă. infractorii, reținuți săptămâna trecută de DIICOT, au fost arestați în urma deciziei Tribunalului Galați.
 

În data de 20 mai, au fost efectuate șapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii unei grupări infracţionale specializate în punerea în circulaţie de bancnote euro falsificate, precum şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale administrate de aceştia. În urma percheziţiilor, de la domiciliile a doi dintre membrii grupării, organele de urmărire penală au găsit şi ridicat 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, susceptibile a fi contrafăcute.

 

La activităţi au participat lucrători de poliţie din cadrul S.C.C.O. Brăila, din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale – I.P.J. Brăila, precum şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi.

Acţiunea a fost realizată cu sprijinul tehnic şi informativ al SRI.

Prin ordonanțele din 20.05.2014, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați au pus în mișcare acțiunea penală  față de suspecții: Penciu Gheorghiţă, Damian Neculai, Cornecea Viorel și Ivanov Alexandru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate în formă continuată și înșelăciune (în forma autoratului sau a complicității).

În fapt, pe raza municipiului Brăila s-a constituit un grup infracţional organizat format din cetăţeni români care acţionează pe linia falsificării şi plasării de monedă străină, euro în contextul unor tranzacţii de vânzare-cumpărare de autovehicule second-hand, între persoane fizice.

Din probele administrate în cauză reiese suspiciunea rezonabilă că  Damian Neculai zis “Nicu „Şobolanu”, Cornecea Viorel și Penciu Gheorghiță au constituit grupul infracțional la care, ulterior a aderat și Ivanov Alexandru.

În cadrul grupului infracţional rolul inculpatului Penciu Gheorghiţă era acela de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de inculpaţii Cornecea Viorel şi Damian Neculai în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal.

Inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe reţeaua internet, contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei. Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, iniţiatorii grupului se preocupau ca, de fiecare dată, participanţii la înşelăciune să fie diferiţi pentru a îngreuna identificarea modului de operare însă, de fiecare dată, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de inculpatul Damian Neculai, situat în mun. Brăila.

Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, pentru evitarea deconspirării modului organizat de acţiune pentru plasarea bancnotelor false, inculpatul Damian Neculai a manifestat o preocupare permanentă pentru racolarea unor intermediari dispuşi să participe efectiv la achiziţionarea autovehiculelor în beneficiul grupării, sens în care l-a cooptat pe inculpatul  Ivanov Alexandru, față de care există suspiciunea rezonabilă că a  participat, fie personal, fie împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional, la punerea în circulaţie a bancnotelor contrafăcute.

Astfel, în luna septembrie 2013 inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel l-au contactat pe inculpatul Penciu Gheorghiţă, un cunoscut al inculpatului Cornecea Viorel, căruia i-au solicitat să le faciliteze legătura cu o persoană care ar avea posibilitatea să le remită diverse sume de bani în bancnote străine contrafăcute.

Urmare a negocierilor pe care inculpaţii le-au avut cu cetăţeanul altui stat, aceştia au achiziţionat suma de 10.000 de euro în cupiură de 50 şi 100 de euro contrafăcute în schimbul unui procent de 14%, reprezentând suma de 1400 de euro. După finalizarea tranzacţiei, inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel au revenit în România având asupra lor suma de 10.000 de euro în bancnote contrafăcute.

Suma de 10.000 de euro a rămas asupra inculpatului Neculai Damian, urmând ca, de comun acord cu ceilalţi doi coinculpaţi, să stabilească modul în care vor utiliza suma respectivă.

După revenirea inculpatului Gheorghiță Penciu în România, parte din suma respectivă  a fost utilizată de către inculpaţi în interes personal sau pentru achiziţionarea de diverse bunuri.

Față de cei inculpați există suspiciunea rezonabilă că, pentru a-şi recupera din investiţii, aceștia au hotărât să utilizeze bancnotele falsificate pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, pe care să le dezmembreze în service-ul inculpatului Damian Neculai, urmând să valorifice componentele acestora, iar şasiurile să le vândă la Remat.

În concret, au fost înregistrate patru acte materiale de plasare de monedă străină şi înşelăciune urmând modul de operare prezentat.

În data de 20 mai, procurorii DIICOT – ST Galați au dispus reținerea celor patru inculpați pentru 24 de ore, iar în data de 21 mai au solicitat instanței arestarea preventivă a celor patru inculpați. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Galați a admis cererea procurorilor DIICOT și a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă