17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialO soluţie originală pentru montajul lavoarului

O soluţie originală pentru montajul lavoarului

Oricine a trecut prin experienţa unei renovări, a constatat marea diversitate a pieţei materialelor necesare într-un asemenea proces.

Concurenţa producătorilor a dus la diversificarea fără precedent a materialelor, a mobilierului, a produselor de bricolaj, a corpurilor sanitare sau de iluminat. Oricine îşi doreşte modificarea înfăţişării locuinţei o poate face, în funcţie de bugetul de care dispune, achiziţionând materialele necesare dintr-un singur magazin de specialitate.

Într-o atare situaţie, diminuarea până la dispariţie a interesului pentru soluţiile individuale, creative, pare cât se poate de normală.

Cu toate acestea însă, în anumite circumstanţe, apelarea la vechile procedee, care aveau la bază inventivitatea, se dovedeşte a fi mai eficientă atât din punct de vedere utilitar, cât şi financiar.

Exemplul pe care îl prezentăm în continuare este mai mult decât relevant în acest sens. Este vorba de o soluţie de montaj a lavoarului în baia de serviciu. În locul unei soluţii convenabile, comode (cum ar fi fost achiziţionarea unui lovoar cu picior sau a unui corp de mobilier în care să fie montat lavoarul), la propunerea arhitectului, proprietarii au ales să-şi individualizeze baia chiar prin modul în care a fost montat lavoarul. Cheltuielile de punere în practică a proiectului conceput de arhitect au fost relativ egale cu cele care ar fi fost necesare pentru cumpărarea unui corp de mobilier.

Ideea care a generat proiectul a avut la bază nevoia de a crea confort în zona lavoarului, dar şi de o obţine un ansamblu care să se evidenţieze prin originalitate. Mai mult decât atât, ansamblul construit în jurul lavoarului a fost corelat cu cel construit pentru montajul caloriferului şi cu cel realizat pe peretele opus.

Concret, lavoarul a fost încorporat într-un blat din lemn masiv care a fost traforat după forma rotundă a acestuia. La un nivel inferior a fost montat un dulăpior de baie, de asemenea din lemn, sub care a fost construită o treaptă.

Etape de lucru:

Construirea scheletului metalic

Baza construcţiei a fost făcută din ţeavă rectangulară din oţel. Pentru a-i da forma rotundă a lavoarului, o bară a fost secţionată din 3 în 3 cm după care a fost curbată.

Montajul scheletului metalic

Secţiunea curbată a scheletului a fost completată cu încă un segment sudat în partea inferioară a acesteia. Cele 4 tije ale scheletului metalic au fost fixate în pereţii laterali.

Realizarea bazei din OSB

După forma scheletului metalic a fost decupată a placă din OSB cu grosimea de 1 cm. Aceasta are rolul să ofere o bază fermă blatului din lemn şi să sprijine lavoarul. Partea inferioară a scheletului metalic a fost închisă cu gips-carton.

Montajul blatului

Blatul a fost confecţionat la faţa locului, de echipa de meşteri. El a fost traforat după forma scheletului. După fixarea lui, a fost montat şi lavoarul. Blatul a fost lăcuit iar zona inferioară, placată cu gips-carton, a fost zugrăvită.

Lucrare proiectată şi executată de arh. Ştefan Şteblea, tel. 0723991996, www.sssconstruct.com

 

Cele mai citite

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...
Ultima oră
Pe aceeași temă