26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Statuia lui Matei Corvin din Cluj a fost vandalizată

FOTO. Statuia lui Matei Corvin din Cluj a fost vandalizată

 Statuia ecvrestră din bronz a lui Matei Corvin, din Cluj-Napoca, a fost vandalizată, în noaptea de marţi spre miercuri. Monumentul a fost vopsit parțial cu o vopsea de culoare maro, informează Mediafax.

Viceprimarul Horvath Anna a declarat, miercuri, că autorităţile au luat legătura cu specialistul care s-a ocupat cu restaurarea statuii pentru a găsi cea mai bună soluţie de curăţare.

Citește și: Un monument maghiar din Arad a fost vandalizat

“Primăria Cluj-Napoca va depune, miercuri, o plângere penală la IPJ Cluj după vandalizarea statuii lui Matei Corvin, care a fost împroşcată cu vopsea maro. Şi spatele calului şi soclul din piatră au fost murdărite de vopsea. Am luat legătura cu Poliţia Locală şi verificăm imaginile de pe camerele video instalate în zonă. Sperăm ca făptaşii să fie prinşi şi traşi la răspundere. Cred că vandalizarea a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. De asemenea, am luat legătura cu specialistul care s-a ocupat cu restaurarea statuii pentru a găsi ce-a mai bună soluţie de curăţare a soclului”, a spus Horvath.

La rândul său, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a declarat, miercuri, că nu ştie care au fost motivele ce au stat în spatele acestui gest şi şi-a exprimat speranţa ca autorii să fie prinşi.

“Sper să nu fie nicio legătură cu Zilele Culturale Maghiare din Cluj care se apropie în luna august. Sper, de asemenea, ca acest gest să nu tulbure climatul de bună înţelegere din oraş”, a spus Csoma.

Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar mai cuprinde statuile celor patru generali ai săi – Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan Szapolyai şi Ştefan Bathory. Acesta a fost restaurat în perioada 2009 – 2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar şi al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.

Regele Ungariei, Matei Corvin, a fost fiul lui Iancu de Hunedoara şi al lui Erzsebet Silagyi, şi s-a născut la Cluj în 23 februarie 1443.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 783. NATO ar avea două scenarii în care să trimită trupe în Ucraina. De exemplu, dacă Rusia atacă și Republica...

Conducerea Alianței Atlantice ar lua în calcul două scenarii în care NATO ar trimite trupe în Ucraina, pentru a o susține în războiul contra...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...
Ultima oră
Pe aceeași temă