1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăTechMoțiune de cenzură. Opoziția a pierdut 56 de voturi

Moțiune de cenzură. Opoziția a pierdut 56 de voturi

Acțiunea opoziţiei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adopta­tă, înregistrându-se pentru moțiune 176 de voturi „pentru“ şi 19 „împotrivă“, în condiţiile în care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi „pentru“.

Practic, se poate spune că opoziția a pierdut 56 de voturi – parlamentari care au semnat documentul, dar fie nu s-au prezentat ieri, fie nu au mai votat împotriva Guvernului. Moţiunea de cenzură intitulată “Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii” a fost semnată de 231 de parlamentari PNL, PDL, PMP şi PP-DD. Nici un parlamentar nu şi-a retras semnătura de pe moţiune. La ședința de ieri au fost prezenți 326 de parlamentari, dar au votat doar 196. Aleşii puterii au părăsit sala în momentul începerii votului.

Aroganța lui Ponta

Premierul a ieşit din sala în care a fost prezentată moţiunea de cenzură, spunând că este citit din nou textul şi că “durează o oră”. El a intrat în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Înainte de a începe să citească moţiunea, Zgonea i-a cerut liberalului Eugen Nicolăescu, care a citit moțiunea, să prezinte o “sinteză”, deoarece textul a fost citit integral săptămâna trecută. Însă, premierul nu a fost prezent în Parlament săptămâna trecută. Ulterior, premierul Victor Ponta a răspuns în doar 20 de secunde moţiunii de cenzură, spunând că aceasta a fost introdusă ca un element de campanie electorală, dar campania s-a încheiat, românii au votat şi trebuie “să ne întoarcem toţi la treabă”.

Premierul a explicat că a răspuns foarte scurt la moţiunea de cenzură deoarece a vrut, în semn de respect faţă de prestigiul Parlamentului, să încheie cât mai rapid un “episod oarecum jenant”. El s-a referit la cei care
l-au criticat – Andreea Paulen-Vass, Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu şi Sorin Roşca Stănescu. “Nu vreau să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% la alegeri sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu“, a spus Ponta. Practic, în acest fel, Ponta a evitat să răspundă acuzațiilor concrete din moțiune – cum ar fi amânarea reducerii CAS sau la referirile din moțiune la scandalul Duicu.

Replica lui Antonescu

În replică, liderul PNL, Crin Antonescu, l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru atitudinea afișată: ”Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr”.

Liderul PNL a arătat că Victor Ponta nu a fost prezent nici la citirea moţiunii de cenzură în plen. „Dumneavoastră, ostenit şi, recunoaşteţi, un pic mai trist decât ieri seară, poate sunteţi obosit după campania electorală, dar nu este un motiv să expediaţi un demers fundamental al democraţiei parlamentare cum este moţiunea de cenzură cu propoziţia pe care aţi enunțat-o aici”, i-a spus Antonescu lui Ponta. El a arătat că premierul avea obligaţia să răspundă moţiunii cu argumente, dar că a expediat, pentru prima dată în istoria Parlamentului, acest demers, ceea ce înseamnă că „batjocoreşte instituţia Parlamentului şi cetăţenii”. „Este un gest fără precedent, o sfidare fără precedent la adresa democraţiei parlamentare, pe care o preţuiaţi pe vremea când alţii erau prim-miniştri şi alta era majoritatea parlamentară.”, a conchis Antonescu.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă