Lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti ar putea crea probleme administratorilor fondurilor de pensii private, care, conform legislaţiei, au obligaţia să plaseze o parte din active în titluri cotate pe piaţa de capital, a arătat Ion Giurescu, vicepreşedinte al ASF.
“Una dintre problemele sistemului de pensii private o constituie lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti, care, în viitor, ar putea crea probleme administratorilor fondurilor de pensii private în privinţa respectării politicii de plasamente. Împreună cu asociaţia de profil, APAPR, lucrăm să dezvoltăm instrumente de plasament astfel încât să participăm la dezvoltarea economică a României. În aproximativ trei ani, dacă nu facem acest lucru, este posibil să iasă bani din ţară pentru a fi investiţi în alte zone ale Europei”, a spus ieri Ion Giurescu.
Potrivit legislaţiei, administratorii pot investi activele gestionate în valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din România, statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând spaţiului economic european, în procent de până la 50% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. De asemenea, pot fi realizate plasamente în obligaţiuni şi alte valori mobiliare, tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate, emise de autorităţile administraţiei publice locale din state terţe, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. Potrivit vicepreşedintelui APAPR, Mihai Coca-Cozma, fondurile de pensii private vor dispune de aproximativ 500 milioane de euro, în următorii doi ani, pentru a participa la oferte publice de acţiuni şi obligaţiuni corporative.