Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat luni că există riscul confirmării aşteptărilor referitoare la un nivel ultrascăzut al inflaţiei, care să determine amânarea achiziţiilor de către consumatori şi companii, opinie care sugerează că instituţia este pregătită să ia măsuri de relaxare monetară, informează Mediafax.
Comentariile lui Draghi, făcute la o conferinţă a BCE din Sintra, Portugalia, semnalează că oficialii instituţiei analizează o gamă largă de măsuri, de la reducerea dobânzilor şi până la noi împrumuturi către bănci sau achiziţii de active, pentru a preveni ca inflaţia prea scăzută să submineze redresarea economică din zona euro, relatează MarketWatch.
"Trebuie să fim atenţi în mod special la o posibilă spirală negativă, a unei inflaţii scăzute şi a unor aşteptări de inflaţie şi creditare scăzute, în special în ţările cu probleme economice", a afirmat Draghi.
El a avertizat că există riscul de instalare a aşteptărilor pentru un proces dezinflaţionist care să determine populaţia şi companiile să amâne achiziţiile şi investiţiile, într-un ciclu dezinflaţionist clasic.
"Nu suntem resemnaţi să permitem inflaţiei să rămână la un nivel scăzut o perioadă lungă de timp", a spus şeful BCE.
Draghi a declarat după şedinţa de politică monetară de pe 8 mai că oficialii băncii sunt pregătiţi să ia măsuri de relaxare monetară la reuniunea din 5 iunie, dar că aşteaptă mai întâi datele actualizate referitoare la inflaţie şi creştere economică.
Ulterior, şi alţi reprezentanţi ai BCE au adoptat o poziţie similară, astfel încât reducerea dobânzilor pare hotărâtă, în opinia analiştilor de pe pieţele financiare.
În luna aprilie, inflaţia din zona euro a fost de 0,7%, cu mult sub ţinta BCE, de aproape 2%.