24.2 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialLarisa Iordache: โ€žGimnastica e prima mea pasiune ลŸi prima mea iubireโ€

Larisa Iordache: โ€žGimnastica e prima mea pasiune ลŸi prima mea iubireโ€

Larisa Iordache a luat de una singurฤƒ toate medaliile pe care cuplul de antrenori Belu/ Bitang le-a stabilit pentru delegaลฃia României la Europeanul de la Sofia. Are douฤƒ medalii de aur- cu echipa ลŸi la sol,  un argint -la bârnฤƒ ลŸi un bronz- la sฤƒrituri.

La 17 ani, cele trei medalii sunt doar o parte din comoara formatฤƒ din piese de aur, argint sau bronz, pe care micuลฃa gimnastฤƒ din BucureลŸti o ลฃine aproape de sufletul ei. „Nu m-am dezmeticit încฤƒ dupฤƒ concursul de la Sofia, e foarte frumos ลŸi plฤƒcut tot ce simt acum”, spune Larisa Iordache la câteva zile distanลฃฤƒ de concursul continental. „Oamenii se intereseazฤƒ de mine, mฤƒ bucurฤƒ mult acest lucru, dar eu consider cฤƒ un sportiv ar trebui apreciat dinainte de a obลฃine rezultatele”, a adฤƒugat Larisa.

„Am stat douฤƒ ore afarฤƒ, în faลฃa sฤƒlii, ลŸi nu am vrut sฤƒ intru!”

Larisa a intrat prima datฤƒ într-o salฤƒ de gimnasticฤƒ când avea 5 ani ลŸi jumฤƒtate. Micuลฃa era cu mama ei în parc ลŸi se plimba cu rolele. Mariana SiliลŸteanu i-a remarcat graลฃia miลŸcฤƒrilor ลŸi a întrebat-o dacฤƒ ar vrea sฤƒ vinฤƒ la gimnasticฤƒ. Rฤƒspunsul a fost…DA. Larisa povesteลŸte cฤƒ mergea deja la balet dar nu era prea încântatฤƒ. AลŸa cฤƒ ลŸi-a luat pฤƒrinลฃii ลŸi bunicii cu ea ลŸi au mers la Dinamo, la gimnasticฤƒ. „Am stat douฤƒ ore afarฤƒ, în faลฃa sฤƒlii, ลŸi nu am vrut sฤƒ intru. Am plecat acasฤƒ ลŸi m-am întors dupฤƒ douฤƒ zile. ลži am rฤƒmas la gimnasticฤƒ”, îลŸi aminteลŸte Larisa despre începuturile ei în gimnasticฤƒ.

În mai puลฃin de cinci ani a fฤƒcut pasul cel mare. A fost luatฤƒ la OneลŸti, la lotul de junioare, unde a lucrat cu soลฃii Moldovan.  N-a stat mult la OneลŸti ลŸi a ajuns la lotul de la Deva. Acolo a lucrat cu soลฃii Mocasin ลŸi cu Adela Popa. La 15 ani a ajuns pe mâna celor care au fฤƒcut din gimnasticฤƒ un stil de viaลฃฤƒ- cuplul de antrenori Belu/Bitang. „Au vฤƒzut ceva la mine, mi-au fost alฤƒturi, m-au susลฃinut ลŸi au crezut mereu în mine. Pentru toate astea le mulลฃumesc”, spune Larisa cu emoลฃie.

„Piciului” i-au fost de folos sfaturile primite de la colegele mai mari. Sandra IzbaลŸa, Cฤƒtฤƒlina Ponor sau Andreea Rฤƒducan i-au mai dezvฤƒluit micile trucuri care fac diferenลฃa în concurs. Iar colegele de generaลฃie au ajutat-o mereu, pentru cฤƒ sunt o echipฤƒ ลŸi o familie. Cea mai bunฤƒ prietenฤƒ e colega de camerฤƒ. Piciu’ împarte de 7 ani ลŸi bune ลŸi rele între cei patru pereลฃi ai camerei în care stฤƒ cu Didi (n.r. Diana Bulimar).

Viaลฃa de  gimnastฤƒ înseamnฤƒ multe sacrificii ลŸi poate multe renunลฃฤƒri, înseamnฤƒ ลŸi disciplinฤƒ ลŸi multฤƒ muncฤƒ. Pentru cฤƒ o medalie nu se câลŸtigฤƒ aลŸa uลŸor. Însฤƒ meritฤƒ tot efortul, ne asigurฤƒ Larisa. În fiecare zi, gimnastele au câte douฤƒ antrenamente, dintre care unul dureazฤƒ douฤƒ ore ลŸi jumฤƒtate- douฤƒ ore ลŸi jumฤƒtate de tehnicฤƒ ลŸi coregrafie.

Larisa mฤƒrturiseลŸte cฤƒ în timpul liber preferฤƒ sฤƒ se odihneascฤƒ sau sฤƒ se plimbe prin parc. Uneori merge ลŸi la mall ลŸi îลŸi face, din când în când, micile pofte. „ Dacฤƒ vreau sฤƒ mฤƒnânc pizza, îmi comand pizza. Important este sฤƒ nu mฤƒnânc foarte mult, nu mฤƒnânc sฤƒ mฤƒ satur, mฤƒnânc sฤƒ îmi fac pofta. Pentru cฤƒ la noi fiecare gram conteazฤƒ. Nu renunลฃฤƒm nici la dulce, face parte din meniul nostru zilnic. Toลฃii sportivii au ลŸi o porลฃie de dulce. La fel, important este sฤƒ nu fie mult. Avem oameni care se ocupฤƒ de meniul nostru zilnic, care ลŸtiu exact cât ne trebuie. Dacฤƒ mai vrem în plus, nu e nicio problemฤƒ”, mฤƒrturiseลŸte Larisa.

Copiii sฤƒ meargฤƒ sฤƒ facฤƒ un sport…orice sport!

La 17 ani, Larisa nu îลŸi mai poate imagina viaลฃa fฤƒrฤƒ sport. E încântatฤƒ de campania „ลขarฤƒ, ลฃarฤƒ, vrem campioane!” iniลฃiatฤƒ de Octavian Belu ลŸi Mariana Bitang ลŸi susลฃinutฤƒ de gimnastele care au adus aur României de-a lungul timpului: „Copiii sฤƒ încerce sฤƒ practice un sport, orice sport, nu neapฤƒrat gimnasticฤƒ. Îi sfฤƒtuiesc sฤƒ creadฤƒ în ei sฤƒ vadฤƒ ce  le place”.

„Sฤƒ ajungฤƒ numฤƒrul unu mondial!”

Larisa Iordache nu ar putea spune care e gimnasta pe care o iubeลŸte mai mult. Pentru cฤƒ le iubeลŸte ลŸi le respectฤƒ pe toate fetele de aur ale României. O admirฤƒ ลŸi o respectฤƒ foarte mult pe Simona Halep- numฤƒrul 4 mondial în tenisul feminin. „ O felicit pe Simona Halep pentru ceea ce a fฤƒcut ลŸi îi doresc sฤƒ se bucure de cât mai multe titluri, Doamne ajutฤƒ sฤƒ ajungฤƒ numฤƒrul unu mondial”, spune Larisa despre jucฤƒtoarea românฤƒ de tenis a momentului.

Chiar dacฤƒ e pasionatฤƒ de tenis, Larisa nu ar da niciodatฤƒ gimnastica pe alt sport. „Dacฤƒ nu aลŸ fi fฤƒcut gimnasticฤƒ, as  fi fฤƒcut…gimnasticฤƒ”, glumeลŸte campioana. „Am avut momente dificile în viaลฃฤƒ, orice sportiv are momente mai grele. Am fost susลฃinutฤƒ de familie, de antrenori, de prieteni. Nu m-am gândit niciodatฤƒ sฤƒ renunลฃ la gimnasticฤƒ. Dacฤƒ aลŸ fi nevoitฤƒ sฤƒ renunลฃ, mi-ar lipsi mult gimnastica. E prima mea pasiune ลŸi prima mea iubire”, mฤƒrturiseลŸte cu emoลฃii, Larisa Iordache.

„Sunt o fire veselฤƒ, plinฤƒ de viaลฃฤƒ ลŸi optimistฤƒ. Sunt o fatฤƒ normalฤƒ cu vise mari, îmi doresc doar sฤƒ fiu sฤƒnฤƒtoasฤƒ ลŸi sฤƒ le pot împlini”, a spus, la final, campioana Europei, Larisa Iordache.

 

 

Cele mai citite

CIA vrea sฤƒ recruteze informatori din China, Iran ศ™i Coreea de Nord

Agenศ›ia Centralฤƒ de Informaศ›ii a Statelor Unite (CIA) a iniศ›iat o campanie menitฤƒ sฤƒ recruteze informatori din China, Iran ศ™i Coreea de Nord, transmite...

Nicuศ™or Dan ridicฤƒ ศ™tacheta: 20 de cerinศ›e esenศ›iale pentru viitorii candidaศ›i la prezidenศ›iale

Primarul General al Capitalei cere soluศ›ii concrete de la partide ศ™i candidaศ›ii la preศ™edinศ›ie Primarul Nicuศ™or Dan a prezentat 20 de puncte care includ modificฤƒri...

Aproximativ 200 de poliศ›iศ™ti ศ™i jandarmi participฤƒ la zeci de percheziศ›ii รฎn localitatea ศšฤƒndฤƒrei

Aproximativ 200 de poliศ›iศ™ti ศ™i jandarmi participฤƒ รฎn aceastฤƒ dimineaศ›ฤƒ la o acศ›iune de amploare รฎn localitatea ศšฤƒndฤƒrei, din judeศ›ul Ialomiศ›a, care este desfฤƒศ™uratฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ