17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialAgricultorii pot depune proiecte pentru PNDR 2014-2020

Agricultorii pot depune proiecte pentru PNDR 2014-2020

Prima sesiune de cereri de proiecte prin noul PNDR, 2014-2020, a fost deschisă marţi şi vizează modernizarea exploataţiilor agricole. Fondurile disponibile se ridică la 150 de milioane de euro. Sesiunea este deschisă în perioada 20 mai – 18 iulie, iar spre deosebire de anii anteriori, proiectele se depun exclusiv online.

Aproximativ 35 de milioane de euro din totalul banilor disponibil vor fi destinați fermelor de familie (împărțiți în mod egal între fermele vegetale și cele zootehnice), iar alte 15 milioane de euro sunt alocate pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic.

Pentru exploatațiile agricole mari sunt disponibile 100 de milioane de euro. Din acești bani, fermierii care vor să facă investiții în sectorul vegetal prin achiziții de utilaje au la dispoziție 40 de milioane de euro, iar pentru construcții-montaj 10 milioane de euro.

Pentru sectorul zootehnic fermierii au la dispoziție pentru achiziții de utilaje 10 milioane de euro, iar pentru construcții-montaj 40 de milioane de euro.

Pentru dezvotarea fermelor de familie, suma maximă eligibilă a unui proiect este de 125.000 de euro, iar pentru marile ferme limita urcă la 2 milioane de euro pentru un proiect de investiții care presupune lucrări de construcții-montaj și la 1 milion de euro pentru unul care vizează achiziția de utilaje și echipamente.

Investițiile din sectorul vegetal vor beneficia de o valoare maximă eligibilă de 1 milion de euro pentru un proiect de construcții-montaj și de maxim 700.000 de euro pentru cumpărarea de utilaje și echipamente.

Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 beneficiază de fonduri de 9,6 miliarde de euro, dintre care 8 miliarde de euro de la Uniunea Europeană și 1,6 miliarde de euro de la bugetul de stat. PNDR 2007-2014 a avut la dispoziție 9,3 miliarde de euro, absorbite până acum în proporție de 70%, cu un an și jumătate înainte de încheierea finanțărilor.

Cele mai citite

Bijuterii care au aparținut Mariei Tănase, scoase la licitație

Piese din colecția celebrei cântărețe Maria Tănase vor fi scoase la licitație marți, 17 septembrie, în cadrul evenimentului „Something Old, Something New, Something Blue”,...

O delegație FMI va efectua o vizită în România în această toamnă

O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) va vizita România în această toamnă, conform declarațiilor reprezentanților instituției pentru Ziarul Financiar. Deși detaliile precise ale vizitei...

Bilanțul ciclonului Boris în România: șapte morți și mii de gospodării afectate în Galați și Vaslui

Ciclonul Boris, format în nordul Italiei, continuă să provoace haos în Europa Centrală şi de Est, generând inundaţii severe și alertă în mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă