De 10 ani, în prima decadă a lunii august, membrii şi voluntarii unei fundaţii din nordul Italiei vin la Strâmtura, unde desfăşoară, benevol, activităţi cu tinerii din parohia greco-catolică din localitate, dar şi cu toţi cei interesaţi de „Campo Estivo”.
Copiii şi tinerii din protopopiatul greco-catolic Iza-Vişeu se bucură, în aceste zile, de prezenţa în mijlocul lor a unui grup de italieni care încearcă să le ofere câteva alternative utile de petrecere a timpului liber. Aproximativ 30 de italieni din regiunea Brescia organizează, în comuna Strâmtura din judeţul Maramureş, deja tradiţionalul Campo Estivo. Beneficiarii Campusului de Vară sunt toţi copiii şi tinerii, indiferent de confesiune, din comuna Strâmtura.
Într-o atmosferă relaxată, nonconformistă şi interactivă, câteva sute de copii şi tineri de pe Valea Izei participă, zilnic, la activităţile propuse de cei 30 de voluntari italieni sosiţi în Parohia Greco-Catolică din Strâmtura pentru a le oferi celor de aici o vacanţă de neuitat. Activităţile se desfăşoară în aer liber, pe terenul de sport şi în incinta Oratoriului „Don Carlo Gnocchi” din cadrul Parohiei Greco-Catolice din Strâmtura. În cele aproape două săptămâni ale Campusului Estival, copiii şi tinerii, indiferent de confesiune, cântă, dansează, participă la ateliere de creaţie, jocuri în aer liber, concursuri tematice etc. Activităţile propuse de animatori sunt dinamice şi răspund exigenţelor şi aşteptărilor participanţilor.
Astfel de activităţi au loc periodic în Parohia Strâmtura. În acest fel, copiii şi tinerii au posibilitatea să petreacă câteva ceasuri într-un ambient plăcut şi educativ, departe de pericolele calculatorului, internetului şi ale străzii, alături de adulţii care îşi dedică o parte din timpul lor pentru astfel de activităţi. „Beneficiarii Campusului Estivo sunt atât copiii din Strâmtura – care socializează, învaţă să se comporte frumos în grup, se distrează, leagă relaţii de prietenie -, cât şi părinţii care timp de aproape două săptămâni sunt liniştiţi că fiii lor se află în siguranţă. Experienţa le este şi lor benefică, dacă e să iau în considerare ceea ce îmi mărturisea Don Fabio, preotul care îi coordonează şi care îi însoţeşte an de an în acest proiect. Pentru că şi ei se rup de realitatea lor modernistă şi trăiesc două săptămâni într-un mediu departe de tentaţiile lumii moderne”, a declarat părintele Vasile Codrea, protopopul de Iza-Vişeu.
Entuziasm şi lacrimi
„Campo Estivo” este o activitate care îi ajută pe copii să se simtă importanţi, o activitate care îi ajută să fie deschişi unul faţă de altul, să fie mai buni, mai creativi, mai atenţi unii cu alţii, dar şi să-i accepte şi să-i iubească pe ceilalţi. În cadrul activităţilor, participanţii sunt împărţiţi pe categorii de vârstă şi desfăşoară activităţi cu animatorii. Una dintre acestea, care s-a desfăşurat ieri, a stârnit interesul şi curiozitatea tuturor sătenilor. Practic, italienii au antrenat în joc întreaga comună. În cadrul unui joc, animatorii au ascuns diverse litere în anumite puncte din comună: Poştă, ABC-uri, Biserică, Şcoală, Primărie etc., iar participanţii au primit indicii pentru a le găsi. Din literele găsite, copiii au alcătuit cuvinte, precum: prietenie, iubire, dăruire.
Activităţile încep de la primele ore ale dimineţii şi se încheie târziu în noapte cu focuri de tabără, proiecţii video, cântece şi momente de socializare. În fiecare an, la activităţile Campusului de Vară iau parte, zilnic, peste 150 de copii şi tineri.
„Vin în România de 12 ani împreună cu grupul, la început la Sighet, iar de câțiva ani şi în Strâmtura. În fiecare an am parte de o experiență minunată, deoarece mereu ne așteaptă copii entuziasmați şi cooperanţi. Ceea ce încercăm noi să facem este să le oferim copiilor şi tinerilor două săptămâni de activități în care să-şi dezvolte capacitatea de a interacționa cu ceilalți, de a lucra în echipă, dar şi de a-şi dezvolta spiritul de fair-play. Deși venim în fiecare vară, copiii nu par să se plictisească, ci din contră, pe an ce trece par tot mai entuziasmați. Să nu mai vorbim de faptul că fiecare despărțire se lasă cu lacrimi în ambele tabere”, a mărturisit Marco Rovati, unul dintre coordonatorii de grup. Şi voluntarii români spun că în cadrul Campusului de vară de la Strâmtura au construit unele dintre cele mai durabile prietenii. „Pentru mine tabăra de vară cu grupul de italieni este o experienţă unică, unde am format prietenii strânse şi am avut parte de momente de neuitat”, a spus Liviu Ivaşco.
Grupul de italieni va rămâne la Strâmtura până în data de 11 august.