19.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialRusia își cheamă trupele de la granița cu Ucraina, dar cere Kievului...

Rusia își cheamă trupele de la granița cu Ucraina, dar cere Kievului să-și retragă militarii din est

Președintele rus Vladimir Putin a cerut, luni, revenirea trupelor care au efectuat manevre în apropiere de frontiera cu Ucraina la bazele lor de dislocare permanentă, însă a cerut ca autoritățile ucrainene să-și retragă trupele din estul țării, relatează agențiile de presă ruse, citate de AFP, potrivit Agerpres.

'Vladimir Putin a ordonat ministrului apărării (Serghei Șoigu) să readucă trupele în garnizoane, odată cu încheierea aplicațiilor', a indicat președinția rusă, citat de agențiile ruse de presă.

Moscova a cerut autorităților de la Kiev 'să pună capăt imediat represaliilor și violențelor și să-și retragă trupele' din estul țării, îndemnând ca problemele acumulate să fie rezolvate prin mijloace pașnice.

Kremlinul a constatat o creștere a tensiunilor în Ucraina pe fondul continuării operațiunii de represalii, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, la finalul Consiliului Securității Rusiei, convocat luni de Vladimir Putin. Șeful statului rus se deplasează luni la Shanghai, pentru o vizită de două zile în China, unde va participa la cel de-al IV-lea summit al Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia (CICA), informează ITAR-TASS.

Trupele guvernamentale ale Kievului desfășoară de la mijlocul lunii aprilie o operațiune specială împotriva milițiilor proruse din estul țării. Principalele bastioane ale separatiștilor se află la Slaviansk, Kramatorsk și alte orașe din regiunile Donețk și Lugansk, unde insurgenții controlează o parte din instituțiile statului.

Serviciul pentru frontiera de stat a Ucrainei declarase încă la 16 mai că trupele ruse au încetat să comită acțiuni provocatoare în apropiere de granița ucraineană, conform unei declarații a unui consilier al șefului acestui serviciu, Serghei Astahov, citat de agenția ucraineană de presă Unian.

Potrivit acestuia, înainte, trupele ruse și blindate s-au apropiat în mai multe rânduri, în mod provocator, la o distanță de 300-350 de metri de granița ucraineană.

Cele mai citite

Inteligența artificială a dat verdictul pentru meciul România – Ucraina, de la EURO 2024

EURO 2024 începe, iar România va disputa primul meci luni, 17 iunie 2024, de la ora 16:00. "Tricolorii" lui Edi Iordănescu vor înfrunta Ucraina,...

Condițiile lui Vladimir Putin pentru a opri operațiunea militară specială din Ucraina. “Sunt foarte simple”

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia va înceta operațiunile militare din Ucraina și va intra în negocieri de pace sub anumite condiții. Putin...

Judecătorii desființează a doua oară rechizitoriul din Dosarul Revoluției

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis că rechizitoriul din dosarul "Revoluţiei", în care este acuzat fostul preşedinte Ion Iliescu, conţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă