22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăLifestyleDoar o etapă până la finalul sezonului. Cine merge în Europa, cine...

Doar o etapă până la finalul sezonului. Cine merge în Europa, cine pleacă în Liga 2

Liga I se apropie de finalul unui nou episod din lunga sa istorie, ajunsă la 105 ediții. Înaintea ultimei etape, care debutează azi și se încheie miercuri, lupta pentru locurile de cupe europene este deja încheiată, singura bătălie continuând între șase cluburi care speră să evite retrogradarea.

Etapa a XXXIII-a a campionatului a definitivat situația la vârful clasamentului. După ce Steaua și-a asigurat titlul cu trei etape înainte de final, situația de pe podium s-a încheiat în acest weekend, Astra urmând să termine sezonul pe locul al doilea, iar Petrolul pe poziția a treia. Cu un nou titlu în palmares, Steaua va juca în turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor, în timp ce Astra și Petrolul vor începe în turul al doilea preliminar al Ligii Europa.

Dinamo și-a asigurat și ea locul 4 în penultima etapă, urmând ca în toamnă să evolueze în turul al treilea preliminar al Ligii Europa, în cazul în care UEFA nu o va elimina din com­petiție din cauza declanșării stării de insolvență, cerută de finanța­torul Ionuț Negoiță. Câinii roșii au reușit un rezultat important într-o partidă cu miză pentru ambele echipe. Dinamo a învins-o cu 4-1 pe Săgeata, iar în timp ce gruparea din Ștefan cel Mare a tranșat lupta pentru locul 4, echipa de la malul mării este ca și retrogradată.

Principala contracandidată a dinamoviștilor, FC Vaslui, va încheia cel mai probabil pe locul al șaselea campionatul, însă din cauza datoriilor acumulate și a faptului că gruparea moldavă este aproape în pragul falimentului, nu va mai juca în Liga I sezonul viitor.

Steaua, ajunsă la cel de-al 25-lea ­titlu și al doilea consecutiv, a obținut doar o remiză în partida cu Petrolul, din deplasare. În ciuda lipsei de goluri, spectacolul nu a lipsit, partida fiind din primul și până în ultimul minut o confruntare a orgoliilor. Ploieștenii au debutat foarte bine și cu toate că golul plutea în aer acesta nu a mai venit, după ce steliștii au preluat frâiele partidei în cea de-a doua parte a primei reprize. Nici repriza a doua nu a fost lipsită de ocazii, însă cele două echipe au făcut bine jocul în defensivă.

Cu toate că nu a fost un meci cu miză pentru steliști aceștia au avut ocazia să facă repetiții pentru finala Cupei României, pe care o vor disputa vineri seară, împotriva celor de la Astra. Partida de la Ploiești i-a făcut din nou remarcați pe Tătărușanu, care cel mai probabil va lua calea Fiorentinei în această vară și pe Geraldo, fundașul „lupilor galbeni” fiind și el deja curtat de echipe din regiune.

Cu situația, în topul clasamentului, clarificată, singura bătălie care se va mai da în ultima etapă a Ligii I va fi între șase cluburi care încă speră să evite retrogradarea. Patru dintre ele au șanse reale și anume: Concordia, Gaz Metan, FC Brașov și Viitorul. ACS Poli și Săgeata depind prea mult de ­rezultatele celorlalte echipe pentru a avea șanse să se salveze de la retrogradare.

Penultima etapă a Ligii I a fost un festival de goluri, mai ales în partidele cu miză, cum ar fi Astra – Poli 5-1. Cu 29 de goluri înscrise în cele 9 ­partide, media a fost de peste 3 reușite pe meci. Interesant este faptul că toate golurile au fost înscrise în doar 7 partide, ceea ce duce media chiar la 4 goluri pe meci, în aceste partide, ­comparabilă cu cea din marile cam­pio­nate europene.

 

Meciurile cu miză din ultima etapă

 

LPF a luat decizia ca în ultima etapă toate partidele în care vor juca echipele implicate în lupta pentru salvarea de la retrogradare să se joace în aceeași zi, de la aceeași oră, respectiv miercuri, de la ora 21.00.

Meciurile care vor avea cea mai mare influență asupra situației din coada clasamentului, vor fi fără îndoială cele două partide între Gaz Metan – FC Brașov și ACS Poli – Concordia, toate fiind implicate în lupta de evitare a retrogradării și având șanse reale în cazul unei victorii. Pe de altă parte Viitorul trebuie să învingă Ceahlăul pentru a fi sigură că se salvează, în timp ce Săgeata, chiar dacă o va învinge pe CFR Cluj tot va avea șanse minime să prindă un loc salvator.

Programul ultimei etape din sezonul 2013/2014: FC Vaslui – Astra (luni, ora 19.00), U. Cluj – Pandurii (marți, 18.15), Corona – Petrolul (marți, 19.45), Steaua – Oțelul (marți, ora 20.00), FC Botoșanu – Dinamo (miercuri, ora 18.00), Gaz Metan – FC Brașov, Săgeata – CFR Cluj, ACS Poli – Concordia, Viitorul – Ceahlăul (miercuri, ora 21.00)

Clasament: Locul 1 – Steaua (76 puncte), Astra (69 pct.), Petrolul (65 pct.), Dinamo (56 pct.) / Locul 12 – Concordia (39 pct.), Gaz Metan (38 pct.), FC Brașov (37 pct.), Viitorul (37 pct.), ACS Poli (35 pct.), Săgeata (35 pct.), Corona (14 pct.) – ultimele patru locuri retrogradează.   

Cele mai citite

Cu ajutorul unui implant dentar, zâmbetul nu (mai) are vârstă!

Dantura joacă un rol esențial nu doar în funcționalitatea zilnică, ci și în stima de sine și în aspectul estetic. Pentru multe persoane în...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă