Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, în timpul unei vizite de lucru în Italia, că în penitenciarele italiene se află aproximativ 3.000 de deținuți români, ceea ce nu reprezintă o cifră foarte mare, raportat la un milion de români aflați în această țară.
“În cadrul discuțiilor am abordat atât teme europene, cum ar fi Programul post-Stockholm, Justice Scoreboard, Mecanismul de Cooperare și Verificare, Parchetul European, cât și teme bilaterale de interes vizând cooperarea judiciară în materie civilă și penală între cele două state. Avem o relație foarte bună cu colegii italieni existând o cooperare foarte strânsă în domeniul justiției având in vedere, mai ales, numărul mare al romanilor rezidenți pe teritoriul Italiei. Românii, în cea mai mare parte, sunt integrați, bine văzuți, iar cei 3.000 și ceva de deținuți români din penitenciarele italiene, la un milion de români aflați în Italia, nu reprezintă o cifră foarte mare, dar am abordat și această temă”, a declarat Robert Cazanciuc.
Ministrul Justiției a afirmat că atât România, cât și Italia se confruntă cu o situație de suprapopulare în penitenciare.
”Din păcate, și România și Italia sunt într-un clasament de care vorbim mai puțin, și anume la condamnările CEDO pentru condiţiile improprii din penitenciare. România este pe locul I în statele membre ale Uniunii, iar Italia pe locul II. E adevărat, Italia la distanţă destul de mare faţă de România. Tocmai pentru că există aceste similitudini între cele două sisteme penitenciare și pentru că există deținuți români în penitenciare italiene, am avut și o întâlnire cu conducerea penitenciarului Rebibbia unde se află încarcerați aproximativ 200 de cetățeni români, precum și o vizită a instituției de detenție. Sunt convins că prin dialog și cooperare vom găsi cele mai bune soluții la toate problemele care ar putea să apară”, a spus ministrul.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a efectuat, în perioada 15 – 16 mai, o vizită de lucru la Roma unde s-a întâlnit cu omologul său italian Andrea Orlando. Programul vizitei a inclus și o întâlnire cu Procurorul General Antimafia, Franco Roberti, și procurori din cadrul Direcției Naționale Antimafia, ocazie cu care a fost evidențiată relația de colaborare intensă a autorităților din cele două state, schimbul de expertiză între specialiștii români și italieni.