5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăTechAlina Gorghiu anunță poziția PNL față de dezbaterile privind Codul Fiscal

Alina Gorghiu anunță poziția PNL față de dezbaterile privind Codul Fiscal

Alina Gorghiu anunţă că liberalii vor participa la discuţiile pe tema Codului fiscal pe 17 şi pe 19 august şi „oricând va fi necesar”, informează Mediafax.

„Un fapt extrem de îmbucurător s-a întâmplat în politica românească: partide din opoziție, dar și de la guvernare au acceptat soluția dialogului asupra unui proiect important, pe care noi toți – clasa politică, societatea, mediul de afaceri – ni-l dorim unul de succes. PNL este partidul care a semnalat nevoia unui consens politic prin care să asigurăm – poate, pentru prima dată în politica noastră – stabilitatea legislației și sustenabilitatea unor măsuri. Până la urmă, nici măcar paternitatea acestei invitații la dialog nu este importantă, dacă partidele se așază la aceeași masă pentru a discuta despre stabilitate, predictibilitate și dezvoltare durabila. Mă bucur că maturitatea PNL a generat reacții similare din partea UDMR, a UNPR și a PSD. Obiectivul nostru este ca dialogul politic să aibă loc, nu să fim cei care fixează coordonatele tehnice ale întâlnirilor dintre partide. Vom participa la aceste discuții pe 17, pe 19 august și oricând va fi necesar. Important este să ieșim din zodia electorală și să începem dezbaterea unor teme importante (noi am propus deja șase directii, incluzând și Codul Fiscal) care depășesc cadrul îngust al intereselor politice de moment”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu, ca răspuns la comunicatul preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Citește și: Care este poziția PSD vizavi de consultările propuse de UNPR pe tema Codului Fiscal

Copreşedintele PNL a menţionat că propune constituirea, în cel mai scurt timp, a unei echipe tehnice între partidele care şi-au exprimat dorinţa de dialog.

„Renunțarea la orgolii și la logica electorală, care guvernează de multe ori acțiunile partidelor, este calea către o politică serioasă. Propun, în acest sens, constituirea, în cel mai scurt timp, a unei echipe tehnice între partidele care și-au exprimat deja dorința de dialog, fără a închide ușa celorlalte forțe politice care sper să se alăture pe parcurs. Discuțiile asupra Codului fiscal sunt doar începutul unei serii de consultări pe care ni le dorim, pe temele pe care le-am propus spre dezbatere partidelor parlamentare”, a arătat Gorghiu.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a transmis, vineri dimineață, printr-un comunicat de presă, că salută iniţiativa UNPR de a chema partidele parlamentare la consultări pe tema noului Cod Fiscal şi spune că PSD va fi reprezentat la discuţii de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

De asemenea, Liviu Dragnea a anunţat că social-democraţii vor da curs invitaţiei PNL privind consultările pe teme economice, însă consideră că o singură întâlnire nu este suficientă şi propune „instituţionalizarea” dialogului cu opoziţia, printr-o serie de „întâlniri permanente”.

„Remarcăm cu satisfacție că PNL invită PSD și partidele din arcul guvernamental la dezbateri pe temele cele mai importante ale dezvoltării României. Am exprimat întotdeauna necesitatea instituționalizării dialogului politic în toate situațiile în care opoziția poate aduce un aport de idei sau sprijin politic unor proiecte care transcend interesul politic imediat al partidelor. (…) Primim cu deschidere noua cerere de dialog pe această temă inițiată de PNL. Astfel, vom onora și această invitație tot prin Ministrul Finanțelor Publice, care va fi însoțit, la ambele întâlniri de o echipă de specialiști din cadrul Ministerului pentru a prezenta o refundamentare a Codului Fiscal pornind de la cererile Președintelui Klaus Iohannis sau a altor organizații sau instituții care s-au pronunțat în spațiul public”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Liviu Dragnea.

Liderul interimar al PSD spune că, după aceste discuţii tehnice, ar trebui analizate şi „posibile soluţii politice” într-o întâlnire între conducerile partidelor parlamentare, care să aibă loc înainte de începerea Sesiunii extraordinare a Parlamentului.

În privinţa celorlalte subiecte propuse de PNL pentru dialog, Dragnea spune că acestea nu sunt „teme de vacanţă”, ci merită din partea clasei politice un dialog continuu instituţionalizat.

„Stabilirea unor teme și priorități pe termen lung nu se poate realiza printr-o singură întâlnire, ea trebuie să fie rezultatul unor dialoguri consistente și continue între toate forțele politice. În interiorul coaliției de guvernare această dezbatere există, dă deja roade și ne bucurăm că și PNL vrea să se alăture acestui efort de dialog. Considerăm că de la începutul toamnei politice se poate stabili, de comun acord, agenda unor întâlniri permanente între toate partidele parlamentare și neparlamentare pe temele dezvoltării economice României, funcționării statului de drept, dezvoltării echilibrate și durabile a țării în plan teritorial și realizarea unor strategii eficiente de eliminare a decalajelor”, mai spune Dragea.

Liderul PSD adaugă la aceste teme şi modernizarea instituțională, descentralizarea administrativă eficientă, sprijinirea românilor din Diaspora pentru păstrarea identității și exercitarea integrală a drepturilor conferite de cetățenia română, realizarea unei infrastructuri adecvate și dezvoltarea agriculturii, strategii de dezvoltare a comunităților rurale, realizarea unui model de funcționare eficientă a comunicării și de armonizare a circuitului administrativ între Parlament, Guvern și Președinție, modernizarea sistemului medical și educațional şi politici prin care România să devină un actor cu pondere mai mare în deciziile politice de la nivel european și mondial.

Dragnea spune că s-a consultat şi cu premierul Victor Ponta, dar şi cu partenerii de guvernare, asupra acestor subiecte. „Suntem deschiși la instituționalizarea unui asemenea dialog și așteptăm PNL, dar și alte partide, să se alăture acestui efort de reflecție la care deocamdată participă doar PSD, UNPR și ALDE”, conchide Dragnea.

UNPR a propus, joi, partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultări pe tema Codului fiscal, acestea urmând să aibă loc în Parlament.

Gabriel Oprea anunțase că UNPR va transmite o scrisoare tuturor partidelor, pentru a le chema la discuții la Palatul Parlamentului, astfel încât să fie găsită cea mai bună formulă pe tema Codului fiscal, înainte de sesiunea extraordinară a Parlamentului pe această temă, programată pentru sfârșitul lunii august.

Săptămâna trecută, liberalii au propus partidelor politice şi instituţiilor abilitate să participe la consultări publice pe teme de interes major precum macrostabilitatea economică, în special Codul Fiscal şi noua lege a salarizării în sectorul de stat, absorbția de fonduri europene, dezvoltarea infrastructurii și investițiile publice, reforma administrației publice, aderarea la Spațiul Schengen și pregătirea Președinției Consiliului UE din anul 2019.

Luni, PNL a anunţat că propune partidelor parlamentare data de 17 august pentru consultări, echipa desemnată de liberali pentru negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă