8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPonta: Preลฃul energiei ลŸi cel al gazelor pentru marea industrie ar putea...

Ponta: Preลฃul energiei ลŸi cel al gazelor pentru marea industrie ar putea sฤƒ scadฤƒ

~~Premierul a mai spus cฤƒ Guvernul intenลฃioneazฤƒ sฤƒ susลฃinฤƒ întreaga industrie grea prin mฤƒsuri legislative într-un context în care, la nivel european, cea mai mare provocare este preลฃul la energie, scrie Mediafax.

"Preลฃul energiei a scฤƒzut deja, dar trebuie ลŸi poate sฤƒ scadฤƒ în continuare, în special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu pânฤƒ la 85 la sutฤƒ a certificatelor verzi, reducerea taxei de cogenerare, sunt alte mijloace prin care putem sฤƒ reducem în continuare preลฃul energiei electrice. În privinลฃa preลฃului la gaz avem o strategie comunฤƒ prin care relaลฃia între cei doi mari producฤƒtori, Petrom ลŸi Romgaz, sigur ลŸi importurile, sฤƒ pฤƒstreze preลฃurile la gaze în aลŸa fel încât marii producฤƒtori sฤƒ rฤƒmânฤƒ într-o marjฤƒ de competitivitate", a declarat Victor Ponta, dupฤƒ ce a avut o discuลฃie de câteva zeci de minute cu conducerea combinatului siderurgic de la Galaลฃi.

El a mai spus ลŸi cฤƒ, în aceastฤƒ situaลฃie, trebuie colaborat cu forurile europene astfel încât liberalizarea preลฃului la gaze sฤƒ se facฤƒ în contextul unei pieลฃe care funcลฃioneazฤƒ, pentru cฤƒ astfel se riscฤƒ apariลฃia unui monopol ลŸi dispariลฃia contextului în care poate funcลฃiona o piaลฃฤƒ liberฤƒ.

~~Întrebat cum comenteazฤƒ anunลฃurile repetate ale reprezentanลฃilor combinatului siderurgic potrivit cฤƒrora lipsa de sustenabilitate (unitatea siderurgicฤƒ de la Galaลฃi produce pierderi de la apariลฃia crizei economice ลŸi pânฤƒ azi) ar putea duce la relocarea operaลฃiunilor din România, premierul a spus cฤƒ Guvernul va trebui sฤƒ se preocupe de asigurarea unui cadru competitiv pentru marea industrie ลŸi trebuie sฤƒ facฤƒ lucrul acesta în acord cu forurile europene.

"Nu au spus cฤƒ închid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cât timp sunt competitivi ลŸi au o perspectivฤƒ pe termen mediu ลŸi lung vor rฤƒmâne. Altfel, nu pot sฤƒ piardฤƒ tot timpul, nu poลฃi sฤƒ ceri niciunui investitor privat sฤƒ piardฤƒ bani în România. Cei de la ArcelorMittal, în condiลฃiile în care România asigurฤƒ condiลฃii de competitivitate fac investiลฃii ลŸi sunt hotฤƒrâลฃi sฤƒ rฤƒmânฤƒ. Mai ลฃine ลŸi de capacitatea Europei de a nu distruge marea industrie, pentru cฤƒ mฤƒsurile luate în ultimii ani la nivel european au fost extrem de anti-competitive, motiv pentru care a ลŸi existat o reducere semnificativฤƒ în Europa a marii producลฃii industriale, o delocalizare în afara Europei" , a declarat Ponta.

Victor Ponta a fost primit în combinatul siderurgic de cฤƒtre reprezentanลฃii ArcelorMittal cu un mesaj de bun venit deasupra intrฤƒrii în turnul administrativ, acolo unde a ลŸi avut loc întrevederea în cadrul cฤƒreia s-a discutat despre situaลฃia siderurgiei ลŸi a combinatului gฤƒlฤƒลฃean.

 Premierul se aflฤƒ la Galaลฃi într-o vizitฤƒ de lucru, el având pe agendฤƒ, pe lângฤƒ vizita pe platforma siderurgicฤƒ ArcelorMittal Galaลฃi, ลŸi participarea la prezentarea unui proiect legat de dezvoltarea porturilor, dar ลŸi participarea la acลฃiuni electorale. El este însoลฃit de vicepremierul Liviu Dragnea ลŸi de ministrul comunicaลฃiilor, Dan Nica.

Aflat ลŸi el la Galaลฃi, ministrul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, Nicolae Bฤƒnicioiu, a fฤƒxut o vizitฤƒ la Spitalul de Urgenลฃฤƒ din Galaลฃi.

Cele mai citite

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Atacul victimelor

Privind la conflictele majore din ultimii ani, rฤƒzboiul din Ucraina ศ™i cel din Orientul Mijlociu, putem observa un numitor comun รฎn politica de rฤƒzboi....

Sectorul financiar romรขnesc atrage peste 1,7 miliarde de euro รฎn investiศ›ii strฤƒine directe, dar รฎnregistreazฤƒ scฤƒderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din Romรขnia a beneficiat รฎn 2023 de un flux net de investiศ›ii strฤƒine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ