19.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialAfaceristul Vasile Valer Boer, arestat รฎntr-un dosar de evaziune ศ™i spฤƒlare de...

Afaceristul Vasile Valer Boer, arestat รฎntr-un dosar de evaziune ศ™i spฤƒlare de bani cu prejudiciu de 14 milioane de euro

Omul de afaceri Vasile Valer Boer a fost arestat într-un dosar de evaiune ศ™i spฤƒlare de bani cu un prejudiciu de 14 milioane de euro. 

Conform procurorilor DNA Oradea, ”în perioada 2008-2012, inculpatul Boer Vasile Valer a iniลฃiat ลŸi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societฤƒลฃi comerciale. Din cercetฤƒrile efectuate în cauzฤƒ s-a stabilit cฤƒ reลฃeaua evazionistฤƒ era extinsฤƒ pe aproape întreg teritoriul naลฃional, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanลฃi ai unor societฤƒลฃi comerciale având comportament tip “fantomฤƒ”. Beneficiarii finali ai acestor circuite comerciale frauduloase erau societฤƒลฃi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL”.

Citeศ™te ศ™i: ศ˜apte administratori de firme, reศ›inuศ›i pentru spฤƒlare de bani

Prin acest mecanism se urmฤƒrea justificarea scripticฤƒ a achiziลฃiilor de motorinฤƒ ลŸi înregistrarea facturilor fiscale de provenienลฃฤƒ, în evidenลฃele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate administratฤƒ de Boer Vasile Valer ศ™i prin care se atesta efectuarea de operaลฃiuni comerciale nereale constând în achiziลฃii de produse energetice (în special motorinฤƒ accizabilฤƒ) de la societฤƒลฃi comerciale care aveau un comportament tip „fantomฤƒ”.

Scopul acestor acศ›iuni era comercializarea motorinei la un preลฃ competitiv pe piaลฃa internฤƒ, raportat la preลฃurile practicate de comercianลฃii consacraลฃi pe piaลฃa produselor energetice ลŸi, ca rezultat, sustragerea de la plata obligaลฃiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize ลŸi TVA aferentฤƒ,

Prejudiciul total adus bugetului de stat, cuantificat în cauzฤƒ, rezultat din însumarea prejudiciilor intermediare stabilite pe fiecare relaลฃie comercialฤƒ în parte, reลฃinut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL prin reprezentantul sฤƒu legal, Boer Vasile Valer, este de 62.819.772 lei, (cca. 14.000.000 euro), (constând în accize, TVA ลŸi impozit pe profit neplฤƒtite), aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de 25.123.620 litri.

”Dupฤƒ ce SC OILSERV TOTAL SRL, ca ลŸi cumpฤƒrฤƒtor/plฤƒtitor, fฤƒcea plฤƒลฃi, prin virament bancar, cฤƒtre societฤƒลฃile „furnizoare” implicate, administrate formal de diferiลฃi interpuลŸi, aceลŸtia efectuau retragerea din contul bancar al societฤƒลฃilor respective, în numerar, a sumelor de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL. Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, inculpatului Boer Vasile Valer sau unor alte persoane din anturajul sฤƒu, desemnate de acesta, reลฃinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3 % din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal”, mai aratฤƒ procurorii DNA. Aceste sume se constituiau ca sursฤƒ de venit ilicit pentru administratorii formali ai societฤƒลฃilor ”furnizoare”.

Sumele retrase din conturile bancare ca rezultat al activitฤƒลฃilor infracลฃionale au fost reintroduse în circuitele bancare pentru reluarea altor cicluri de operaลฃiuni comerciale evazioniste sau, dupฤƒ caz, au fost folosite în interes personal de persoanele implicate.

Anchetatorii mai precizeaฤƒ cฤƒ în urma verificฤƒrilor efectuate ”s-a evidenศ›iat cฤƒ, în perioada 2008 – 2012, SC OILSERV TOTAL SRL a efectuat plฤƒลฃi prin virament bancar cฤƒtre societฤƒลฃile menลฃionate în circuitul comercial evazionist, în cuantum de 96.114.282 lei, din care a fost ridicatฤƒ în numerar din conturile acestor societฤƒศ›i suma totalฤƒ de 61.679.475 lei (fฤƒrฤƒ comisioanele bancare)”.

Având în vedere cฤƒ circa 2-3 % din suma retrasฤƒ era opritฤƒ de administratorii formali ai firmelor furnizoare de facturi fiscale, rezultฤƒ cฤƒ inculpatului Boer Vasile Valer i-a fost restituitฤƒ în perioada 2008 – 2012 suma de 60.749.634 lei în numerar, provenitฤƒ din activitฤƒลฃile infracลฃionale, sumฤƒ reintrodusฤƒ în circuitele comerciale ale SC OILSERV TOTAL SRL.

”Inculpatului Boer Vasile i s-au adus la cunoลŸtinลฃฤƒ calitatea procesualฤƒ în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedurฤƒ penalฤƒ, fiind prezentat la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivฤƒ pentru 30 de zile.

La data de 9 mai 2014, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivฤƒ pentru 30 de zile a acestuia”, mai aratฤƒ DNA.

Menศ›ionฤƒm cฤƒ, în aceeaศ™i cauzฤƒ, mai sunt cercetate alte ศ™apte persoane, tot în stare de arest preventiv.

Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI ศ™i al lucrฤƒtorilor de poliศ›ie din cadrul D.G.A. – Bihor.

Vฤƒ reamintim cฤƒ Boer Vasile Valer a fost arestat preventiv în data de 30 martie, alฤƒturi de alศ›i opt inculpaศ›i, oameni de afaceri din Sฤƒlaj ศ™i foศ™ti poliศ›iศ™ti. În acel dosar, instrumentat de DIICOT, cei nouฤƒ sunt acuzaศ›i de evaziune fiscalฤƒ de 5 milioane de euro, delapidare, spฤƒlare de bani ศ™i grup infracศ›ional organizat.

Cele mai citite

Michael Jordan, achiziศ›ie extravagantฤƒ! 70 de milioane de dolari pentru un nou avion privat

Legendarul baschetbalist Michael Jordan, cunoscut pentru stilul sฤƒu de viaศ›ฤƒ opulent, a plฤƒtit 70 de milioane de dolari pentru un avion privat personalizat. Michael Jordan,...

Agra Asigurฤƒri raporteazฤƒ daune la peste 50% din poliศ›ele emise รฎn sezonul agricol 2023-2024

Asigurฤƒtorul Agra Asigurฤƒri, specializat รฎn domeniul agricol, a anunศ›at cฤƒ รฎn sezonul 2023-2024 a รฎnregistrat avizฤƒri de daunฤƒ pentru peste 50% din cele aproape...

Marcel Ciolacu: รŽn mod categoric voi demisiona, dacฤƒ PNL iese de la guvernare

Premierul a declarat cฤƒ se spun multe "tรขmpenii" รฎn campania electoralฤƒ Marcel Ciolacu a afirmat, รฎnainte de ศ™edinศ›a de Guvern, cฤƒ โ€se spun multe tรขmpenii...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ