Șapte administratori de firme au fost reținuți de DNA pentru evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată. Potrivit DNA, este vorba despre Necluai Stanciu, Ioan Poenar, Maria Constantin, Cătălin Ceuș, Dumitru Cioacă, Ion Pădure, Păstorel Florescu.
În aceeaşi cauză, procurorii din cadrul S.T. Oradea, prin ordonanța din data de 06 martie 2014, au extins urmărirea penală cu privire la suspectul BOER VASILE VALER, arestat în altă cauză, administrator al SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, pentru comiterea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală în formă continuată;
– spălare a banilor în formă continuată;
Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a rezultat că există probe şi date care conduc la indicii rezonabile potrivit cărora :
În perioada 2008-2012, suspectul Boer Vasile Valer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel naţional, constituit din mai multe societăţi comerciale înfiinţate în diferite localităţi din ţară.
Prin aceasta, s-a urmărit justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC OILSERV TOTAL SRL Oradea, societate pe care o administra și prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip „fantomă”.
Scopul acestor acțiuni era comercializarea acestui produs la un preţ competitiv pe piaţa internă raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă, respectiv impozit pe profit.
Modalitatea de fraudare a bugetului de stat a avut o amploare mult mai mare, fiind extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, ca şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip “fantomă”, similare celor administrate de inculpați, dar având în acelaşi timp ca beneficiari finali ai acestor circuite comerciale frauduloase societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC OILSERV TOTAL SRL.
Aceste societăţi erau interesate să-şi diminueze în mod fraudulos obligaţiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul naţional produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăţi de la clienţii lor, fiind inclusă în preţurile de vânzare evidenţiate pe facturile fiscale emise.
Modalitatea de acţiune a celor implicaţi consta în aceea că, ulterior efectuării unor plăţi prin virament bancar între societăţile comerciale implicate, inculpații retrăgeau din contul bancar al firmelor respective, în numerar, a sumele de bani virate de SC OILSERV TOTAL SRL.
Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, suspectului BOER VASILE VALER sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, (de circa 2-3 % din sumele retrase) pe care le foloseau în interes personal, sume care de altfel se constituiau ca scop al activităţii infracţionale, respectiv ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor ”furnizoare”.
Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului, reţinut în sarcina SC OILSERV TOTAL SRL, prin reprezentantul său legal, suspectul Boer Vasile Valer, este de 62.819.772 lei(cca. 14.000.000 euro), din care accize – 26.064.125 lei, TVA – 23.243.488 lei, impozit pe profit – 13.512.159 lei, aferente unui volum de produse energetice accizabile, comercializate în afara cadrului legal, de 25.123.620 litri.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul SRI și al lucrătorilor de poliție din cadrul D.G.A. – Bihor.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.