13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsultanță britanică pentru ANAF, pe prețurile de transfer

Consultanță britanică pentru ANAF, pe prețurile de transfer

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va beneficia de consultanță  în domeniul preţurilor de transfer între firmele din acelaşi grup din partea Fiscului din Marea Britanie. Statul român dorește să se înţeleagă cu multinaţionalele asupra modalităţii de stabilire a acestora pe o perioadă de cinci ani, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu. Preţurile de transfer sunt cele la care se vând sau se cumpără servicii şi bunuri între firme aparţinând aceluiaşi grup.

„Am cerut sprijinul ambasadorului Marii Britanii şi am primit deja raspuns pozitiv din partea administraţiei fiscale din Marea Britanie, care ne va ajuta cu consultanţă pe zona de preţuri de transfer. Este foarte important ca Fiscul să se înţeleagă cu aceste corporaţii şi să se înţeleagă în ce modalitate se vor face aceste preţuri de transfer. Există o metodă obişnuită în alte ţări, prin care Fiscul se poate înţelege cu corporaţiile în ce fel se fac preţurile de transfer pe cinci ani în avans", a afirmat Petrescu, citată de Mediafax

Ministrul Finanțelor a precizat că înţelegerile pe preţurile de transfer nu s-au mai făcut în România din 2007, dar că în urmă cu câteva zile s-a încheiat prima astfel de înţelegere cu o multinaţională, fără a-i preciza numele. Ioan Petrescu spune că vrea să aducă îmbunătăţiri la secţia de preţuri de transfer din cadrul ANAF, care a existat anterior, însă nu i s-a acordat atenţie.

„Vorbim aici de preţuri de transfer, care nu sunt evaziune fiscală, dar sunt un mod de a evita anumite impozite, care este practicat de multinaţionale. Este esenţial să existe specialişti şi la ANAF ca să lucreze împreună şi să se uite pe aceste dosare de preţuri de transfer alaturi de firmele de consultanţă care sunt angajate de multinaţionale”, a continuat Ioana Petrescu.

Ea a precizat că la finalul lunii mai va fi organizat un concurs pentru a fi angajate perosane pe mai multe posturi în secţia de preţuri de transfer şi soluţii fiscale individuale din cadrul ANAF. Totodată, va fi schimbată legislaţia secundară care vizează preţurile de transfer, modificările fiind deja redactate.

„Am avut întâlniri fructuoase cu cei din Big4 (PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst&Young, Deloitte – n.r.), sunt principalele persoane care vor lucra pe aşa ceva din partea corporaţiilor. Este o soluţie câştigătoare atât pentru Fisc, cât şi pentru corporaţii. Pe de o parte, Fiscul se asigură că aceste tranzacţii se fac într-un anumit fel pe o perioadă de cinci ani, iar corporaţia poate sta liniştită în cei cinci ani, ştiind cum se vor calcula preţurile de transfer”, a precizat ministrul.

Ioana Petrescu a explicat că preţurile de transfer presupun o modalitate legală de a distribui profitul într-un anumit fel, nefiind o cifră exactă, ci „mai mult o artă”. Ea consideră că trebuie să fie specialişti şi de partea ANAF şi de cea a multinaţionalelor, să discute dosarele preţurilor de transfer pentru a fi siguri că acest lucru se întâmplă într-un mod echitabil.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă