-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Forfetarul scade la service-uri auto. Nu scapă tonetarii și hostelurile

Forfetarul scade la service-uri auto. Nu scapă tonetarii și hostelurile

 

Senatul a adoptat proiectul de lege privind impozitul forfetar (rebotezat „impozit specific”) ce va intra în vigoare din 2015. Noutățile? Impozite mai mici pentru service-urile auto decât în forma propusă de Guvern, ieftiniri pentru restaurantele “de provincie”, taxare-surpriză a hostelurilor și tonetarilor.

La începutul lunii martie, Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea și completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, celebrul proiect vizând impozitul forfetar aplicat unor categorii specifice de activități de prestări-servicii. Elaborat de Guvern în octombrie 2013, acesta se află în prezent în procesul de avizare al diferitelor comisii de specialitate ale Camerei Deputaților, forul decizional. Îl discutăm pe larg mai jos deoarece Senatul a introdus câteva modificări de substanță la varianta inițială a Guvernului, modificări care ușurează povara fiscală a unor întreprinzători, dar introduce și alții noi în ecuație. Să mai spunem că sintagma “impozit forfetar” a fost înlocuită în varianta Senatului cu “impozit specific unor activități”, iar momentul aplicării a devenit ianuarie 2015 (Guvernul ar fi dorit inițial să încaseze banii de la începutul acestui an).

Ceva mai bine pentru tinichigii

Formula de calcul a impozitului specific pentru “întreținerea și repararea autovehiculelor”, activități regăsite sub codul CAEN 4520, a rămas identică: impozitul specific=12 A (s+z+t+m+v) unde A este suprafața pe care se desfășoară activitatea iar s, z, t, m, v sunt coeficienți specifici pentru spălătorie auto, vopsitorie, tinichigerie, mecanică și ITP și vulcanizare. Se schimbă însă valoarea coeficienților, mai exact se înjumătățesc pentru spălătorii (3,75 lei în loc de 7,5 lei), vopsitorii (4 de la 8), tinichigerii (4,5 în loc de 9), stații ITP/mecanică (5 în loc de 10) și vulcanizări (3 în loc de 6 în vechea formă). Asta ar echivala cu o înjumătățire a impozitului pentru cei implicați în astfel de activități, dacă și Camera Deputaților își da OK-ul.

Avantaj pentru restaurantele de mahala

Nici o modificare nici în ceea ce privește formula pentru calculul impozitului pentru restaurante sau caterig. Impozitul specific = 1.400 (x+yq) 0,8, unde x este un coeficient varabil în funcție de rangul localității, y- coefficient ce ține cont de suprafața locației, z este coeficientul de sezonalitate. Dacă valorile coeficienților y și z au rămas nemodificate, Senatul a umblat la x, în sensul în care dispar valorile aferente orașelor care nu sunt municipii, comune și stațiuni, rămânând cele pentru București, 7 mari orașe și municipii. Este momentul să faceți o firmă de caterig cu sediul în comunele limitrofe Bucureștiului dacă livrați în apropiere. Ca noutate, sunt taxate tonetele de înghețată, cărucioarele mobile care vând mâncare și standurile din piețe care fac același lucru cu 336 lei/an.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă