26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialDischete de 8 inci și bombele nucleare americane

Dischete de 8 inci și bombele nucleare americane

Armele nucleare americane sunt controlate de sisteme vechi de zeci de ani. Dischete de opt inci, butoane care aduc aminte de radiourile bunicilor, becuri mari și colorate, panouri de control care fac ca locul de muncă al lui Homer Simpson să pară Hi-Tech – toate acestea au fost arătate într-o ediție recentă a emisiunii 60 de minute, realizată de CBS.

Riscurile războiului nuclear au fost uitate după încetarea Războiului Rece, dar, odată cu tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă, teama de apocalipsa nucleară a reapărut. Motiv pentru jurnaliști să se întrebe dacă bombele de acasă, din curtea NATO, nu sunt și ele un pericol.

Descoperirea faptului că sistemele informatice care supraveghează arsenalul nuclear american conțin tehnologie învechită a fost prezentată în titluri alarmiste. Răspunzând acestora, Geek.com găsește și avantaje ale aparaturii demodate. Tipurile de fișiere folosite sunt înțelese de un număr mic de specialiști, iar sistemele IT care controlează arsenalul nuclear nu sunt conectate la Internet. Astfel, sunt puțini cei care ar putea să opereze calculatoarele depozitelor nucleare și chiar și cei care dețin cunoștințele necesare trebuie să aibă acces fizic la aceste sisteme. Rămâne însă întrebarea dacă trecerea anilor nu a dus la uzura diverselor piese, în ciuda solidității acestora.

Pericolele unor accidente nucleare sunt însă reale și din ce în ce mai mari din cauza răspândirii armelor nucleare, dar și a conducătorilor țărilor care au astfel de arme, susceptibili să se comporte irațional în situații de criză, arată un studiu publicat de Chatham House și citat de The Guardian.

Imagine: Government & Heritage Library, State / Flickr.com

Cele mai citite

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...
Ultima oră
Pe aceeași temă