Papa Francisc i-a sanctificat, duminică, în piaţa Sf. Petru din Vatican pe foştii papi Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, în fața a sute de mii de credincioși. Este pentru prima dată când doi papi sunt canonizaţi în cadrul aceleiaşi ceremonii.
Canonizarea este ultimul grad al proclamării sfinţeniei unei persoane. Este un act solemn şi definitiv celebrat de Episcopul Romei. „Declarăm şi hotărâm că fericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea sunt sfinţi. În numele Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh!”, a spus Papa Francisc în timpul slujbei de canonizare. După canonizare, se stabilește și o dată în calendarul liturgic la care noul sfânt este sărbătorit. Fericitul Ioan Paul al II-lea, cunoscut ca un globetrotter care a făcut 104 călătorii în afara Italiei (mai multe decât ale tuturor celorlalţi Papi de dinaintea sa, luate împreună), a contribuit decisiv la căderea “Zidului Berlinului” şi a “Cortinei de Fier”, a fost pe Scaunul Sfântului Petru între 1978 şi 2005 şi a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea pe 1 mai 2011, potrivit Catholica.ro. Fericitul Ioan al XXIII-lea, cunoscut în special pentru convocarea Conciliului Vatican II, a fost Papă între 1958 şi 1963. A fost beatificat de către Papa Ioan Paul al II-lea în 2000. Acesta s-a opus nazismului şi a salvat mii de evrei în timpul Holocaustului. „A avut un rol foarte important în acea perioadă sumbră în salvarea multor evrei fabricând, cu știrea Vaticanului, certificate false de botez pentru a-i declara creștini”, explică Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice din România, pentru Digi24.
Ioan al XXIII-lea va fi canonizat fără a-i fi atribuită o a doua minune, aşa cum cer canoanele Bisericii Catolice, după ce actualul Suveran Pontif a hotărât acest lucru.
Ce miracole i se atribuie Papei Ioan Paul al II-lea
Beatificarea este prima treaptă a recunoaşterii oficiale, din partea Scaunului Apostolic al Romei şi a Sfântului Părinte Papa, și o etapă necesară procesului de canonizare. Sunt luate în cauză pentru beatificare martirizarea pentru credință sau practicarea virtuţilor în chip eroic – în acest caz se cere însă verificarea unei minuni petrecute prin mijlocirea slujitorului lui Dumnezeu, explică Catholica.ro.
Papei Ioan Paul al II-lea i s-au atribuit două miracole. Primul a fost vindecarea unui călugăriţe de Parkinson. Cel de-al doilea miracol, produs la o zi după beatificare, a fost vindecarea unei femei de anevrism cerebral, pe care o cheamă Floribeta Mora Diaz, în momentul în care doctorii nu-i mai dădeau nicio şansă. Acesta i-ar fi vorbit dintr-o fotografie. “Istoria ei medicală, documentele şi imaginile ei clinice sunt adevărate. Nu am văzut niciodată un anevrism să dispară spontan. Este prima oară când văd un anevrism care dispare”, a spus Mariano Ramirez Carbajal, medicul însărcinat de Arhidieceza costaricană ca expert medical în cazul Morei. Procesul de canonizare din Biserica Catolică din acest moment se face conform cu Constituţia apostolică Divinus Perfectionis Magister, din 1983, care simplifică foarte mult procedurile de canonizare. Înainte erau prevăzute proceduri foarte complicate, inclusiv anchete foarte dure cu privire la cei ce erau propuşi spre canonizare, de către teologul canonist, numit “postulator fidei”, iar în tradiţia popular-intelectuală – “advocatus diaboli”.
„Procesul de canonizare începe de obicei la minimum 5 ani de la moartea persoanei ce este subiectul acestui proces, la nivelul diecezei episcopale unde a locuit și şi-a desfăşurat activitatea sau a murit persoana respectivă. În unele cazuri, perioada de aşteptare de 5 ani poate să fie redusă prin decizia personală a Papei, cum a fost cazul canonizării lui Ioan Paul al II-lea.
În această etapă, i se acordă titlul de «Servitor al lui Dumnezeu» şi încep cercetările cu privire la viaţa şi opera persoanei respective. Rezultatele sunt trimise la Roma, la Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor, care după o analiză teologică serioasă recomandă Papei proclamarea «virtuţilor eroice» ale persoanei respective, acordându-i-se titlul de «Venerabil». Apoi, Biserica încurajează rugăciunile pentru ca Dumnezeu, prin mijlocirea Venerabilului, să ofere haruri şi miracolul necesar pentru ca Biserica, prin Papă, să îl proclame ca Fericit”, a explicat pentru România liberă teologul Bogdan Duca.