Luna aceasta, angajatorii constănţeni au fost amendaţi cu suma de 686.500 lei de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa. Mai mult decât atât, ei au depistat până la acest moment 102 persoane care lucrau fără contract de muncă, majoritatea desfăşurându-şi activitatea în domeniul construcţiilor şi agricultură. Aşadar, se poate spune că în aprilie s-a înregistrat un record în ceea ce priveşte numărul de „negri“, performanţa nefiind însă una lăudabilă, mai ales având în vedere faptul că lunar se fac tot felul de campanii pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale.
Potrivit legislaţiei actuale, pentru fiecare lucrător fără contract individual de muncă, angajatorul plăteşte o amendă de 10.000 de lei, dar se pare că lucrul acesta nu i-a deranjat deloc pe patroni. Tocmai de aceea, inspectorii de muncă vor continua şi în perioada următoare acţiunile de control organizate cu scopul de a reduce munca nedeclarată. Ca de obicei, verificările au ca scop securitatea şi sănătatea salariaţilor, dar şi respectarea prevederilor legale din legislaţia muncii. În ceea ce priveşte sancţiunile deja aplicate, ele au fost date pentru încălcarea prevederilor legale, dar şi a celor privind repausul săptămânal şi transmiterea Registrului de Evidenţă a salariaţilor în format electronic.
Printre deficienţele depistate până acum amintim încălcarea prevederilor privind repausul saptămânal; nerespectarea prevederilor privind evidenţa orelor de lucru prestate de salariaţi; încălcarea prevederilor referitoare la transmiterea contractelor individuale de muncă cel mai târziu cu o zi înainte de începerea activităţii. Tot luna aceasta, salariaţii au reclamat desfacerea abuzivă a contractelor de muncă, refuzul de a li se plăti garanţiile de muncă, în special din partea firmelor de plasare a forţei de muncă în străinătate. Ei spun că în ultimele luni nu au intrat în posesia deciziilor de încetare a contractelor de muncă, iar unii dintre ei s-au izbit de refuzul de a li se înmâna o copie a contractului de muncă. Majoritatea angajaţilor s-au plâns de societăţile de pază şi protecţie, dar şi societăţile de construcţii, unităţi din domeniul comerţului, prestări servicii.