Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Chișinău, că România va sprijini Moldova pentru găsirea vinovaţilor în cauza dispariţiei „faimosului miliard” de dolari, relatează Mediafax.
„Sigur că am auzit de faimosul miliard, cum să n-aud?!.(…) România a trecut la rândul ei printr-o criză mai mare, mai mult de un miliard. E adevărat, la începutul anului 2000, şi atunci au fost momente dificile, şi că nu numai la dumneavoastră s-a întâmplat, dar uite că n-aţi reuşit să evitaţi ceea ce a păţit şi România. Pot să vă asigur de faptul că în toate cauzele, şi în aceasta, şi în absolut toate cauzele care ţin de încălcarea legii, de fapte de corupţie, de fraude transfrontaliere, există o relaţie deja stabilită şi funcţională între instituţiile de parchet, între autorităţile financiare. Noi avem structuri de combatere a spălării banilor, a traficului internaţional de diverse fonduri şi nu doar România, şi alte ţări, dar România cu siguranţă, va sprijini şi sprijină autorităţile din Republica Moldova pentru a-i găsi pe cei vinovaţi şi pentru, dacă se poate, recuperarea banilor. E la fel de important, ca şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, dacă pot fi recuperaţi banii. Cu siguranţă facem lucrul ăsta”, a spus Ponta.
De asemenea, el a mai spus că Banca Naţională a României şi Guvernul României vor acorda toată asistenţa necesară Republicii Moldova în demersurile făcute pentru creşterea gradul de siguranţă a sistemului bancar.
Citește și: Anchetă în Moldova, după ce un milion de dolari a ”dispărut”
Procurori anticorupţie şi auditori americani efectuează cercetări în legătură cu tranzacţii „misterioase” prin care suma de un miliard de dolari a „dispărut”, o situaţie stânjenitoare pentru Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa care doreşte să adere la UE.
Scandalul a destabilizat sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, suma însemnând „foarte mult” pentru acest stat sărac, comentează site-ul.
Cazul dispariţiei miliardului a ieşit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.
Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor.
Tranzacţiile par că au fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie.
Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi, iar banii par să fi „dispărut”.