Din ziarele de marți, aflăm care sunt cele zece mistere ale Munților Bucegi, ce învață elevii despre hărțuirea sexuală și violență, dar și că rezultatele economiilor din SUA şi din zona euro sunt sub așteptări.
Din ziarul Adevărul aflăm care sunt cele zece mistere ale Munților Bucegi. Astfe, una dintre ipotezele care suscită cel mai mult imaginaţia amatorilor de mistere din Bucegi este cea a existenţei unei reţele de galerii subterane în interiorul Bucegilor. Teoriile merg de la o reţea care comunică pe sub pământ cu piramidele din Egipt până la existenţa unei baze secrete pe care nimeni nu ar trebui să le cunoască sau tuneluri construite de civilizaţii extraterestre care monitorizează atent tot ce se întâmplă pe pământ. Tunelurile ar fi cunoscute de un număr foarte mic de persoane încă de pe vremea dacilor, când acestea aveau fie un rol strategic, fie ascundeau un tezaur.
Din Evenimentul zilei aflăm că, încă din gimnaziu, elevii sunt învățați ce înseamnă violența și hărțuirea. Doar teoretic, însă, pentru că practic în niciun manual nu se face analiza unor situații de abuz și nici nu se indică tipuri de reacții pe care elevii ar trebui să le aibă vizavi de astfel de comportamente. Nici când vine vorba despre violență sexuală situația nu este alta. Manualele pentru clasele primare sar peste subiect, iar în cele de gimnaziu nu li se spune, concret, copiilor care sunt acele atingeri nepotrivite și de către cine ar putea fi ele făcute, pentru a ști când anume să-și pună semne de întrebare privind statutul lor de potențială victimă. Nici tehnicile, pretextele folosite de hărțuitori și pedofili pentru a-i atrage nu sunt detaliate.
Capital.ro ne informează că peţele de capital o iau razna, preţul materiilor prime se prăbuşeşte, zonele de conflict din jurul Europei se înmulţesc, iar rezultatele economiilor din SUA şi din zona euro sunt sub așteptări. Evenimentele de acum două luni, din Grecia , par doar o ”adiere” în comparaţie cu ce se întâmplă zilele acestea în China. Luni, 24 august, bursa de la Shanghai a închis în scădere cu 8,5%, marţi a mai pierdut 7,6%, miercuri încă 1,3%, iar joi a recuperat din pierdere, urcând cu 5,3%. Şi restul burselor au reacţionat cu putere la scăderile abrupte din China, la care s-au adăugat rezultate economice mai proaste decât cele prognozate venite din Statele Unite şi zona euro şi scăderea preţurilor la materiile prime.
Wall Street ne informează că bursele din toată lumea au închis cea mai proastă luna din ultimii trei ani, august marcând o prăbușire a acțiunilor cauzată de temerile investitorilor legate de încetinirea creșterii economiei chineze. Cu o scădere de circa 7%, România se află pe locul 28 (din 85 de țări) în topul celor mai mari scăderi din ultima luna.
Din Ziarul Financiar aflăm că leii se scumpesc de la o zi la alta, în condiţiile în care indicatorul Robor la trei luni a crescut la nivelul maxim al ultimelor patru luni, de 1,5% pe an. BNR a intervenit ieri să calmeze piaţa monetară şi a injectat bani în sistem. Dobânda Robor la trei luni, de nivelul căreia depinde costul creditelor de retail în lei, şi-a continuat şi ieri tendinţa puternic ascendentă avută în ultima săptămână şi a urcat la 1,5% pe an, pentru prima dată într-un interval de patru luni, pe fondul deteriorării lichidităţii din piaţa monetară. Acest nivel nu mai fusese atins de la finalul lunii aprilie.
Gândul.info ne prezintă o analiză a crizei refugiaților, cea mai gravă de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. În lipsa unei poziţii comune pentru găsirea unei soluţii la problema, fără precedent în ultimul secol, a imigranţilor, limitele democraţiei europene sunt testate, în fiecare zi, cu din ce în ce mai mare intensitate. ”Europa alimentează traficul de persoane”, a concluzionat dur un membru al parlamentului german, Annette Groth, după ce a vizitat gara centrală din Budapesta unde refugiaţii au fost împiedicaţi să se urce în trenurile înspre ţările din Vestul Europei. Cu toate acestea, Ungaria rămâne în logica politicii practicate de administraţia Viktor Orban, nu o dată calificată anti-europeană, xenofobă şi populistă.
Hotnews ne informează că în Monitorul Oficial de luni a fost publicată ordonanța privind restituirea taxei de poluare, cunoscută în practică că taxa de mediu pentru înmatricularea unui autoturism. Documentul detaliază restituirea la cererea persoanei interesate a „taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule”, respectiv „taxa pe poluare” pentru autovehicule sau „taxa pentru emisiile poluante” provenite de la autovehicule.
Din Prosport aflăm de ce selecționerul Anghel Iordănescu a renunţat la serviciile lui Ciprian Marica pentru meciurile contra Ungariei şi Greciei. „Jucătorii echipei naţionale trebuie să înţeleagă faptul că e greu să fii selecţionat când nu ai jucat o perioadă bună de timp, opt luni. Când vii după o accidentare şi ai doar şase minute de competiţie adevărată în campionat, e greu să ai ritm de joc şi să ai potenţă”, a declarat selecţionerul. Atacantul român se aflase iniţial pe lista preliminară a stranierilor, însă a rămas în afara lotului pentru cele două partide din preliminariile pentru Campionatul European.