Ceapa îmbunătăţeşte imunitatea şi previne îmbătrânirea, în timp ce sfecla este o sursă bogată de vitamine, minerale şi antioxidanţi.
Consumul de până la 7 cepe săptămânal ajută la reducerea riscului de a face cancer colorectal, laringian şi ovarian, potrivit unor studii internaţionale. Ceapa este bogată în sulf şi este o sursă excelentă de polifenoli şi quercetină. Polifenolii acţionează ca antioxidanţi, protejează celulele şi substanţele chimice ale corpului de prejudiciile provocate de radicalii liberi, atomi reactivi care contribuie la lezarea ţesuturilor din organism. De asemenea, potrivit unor cercetări din industria cosmetică, polifenolii previn apariţia ridurilor şi pierderea elasticităţii pielii, stimulează regenerarea celulelor şi a ţesuturilor, dar şi sintetizarea colagenului şi a elastinei de la nivelul pielii.
Quercetina face parte din aşa-numita clasă a fitochimicalelor, adică substanţe chimice obţinute din plante şi, conform American Cancer Society (ACS). are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii. “Deşi încă nu este clar cât de bine este absorbită (…) un studiu clinic făcut pe persoane cu o tendinţă puternică de a face cancer colorectal a stabilit că o combinaţie între quercetină şi suplimente de curcuma a determinat scăderea în număr şi mărime a tumorilor rectale precanceroase”, arată un document al ACS.
Dincolo de aceste efecte pe termen lung, ceapa are şi beneficii imediate, dacă este consumată regulat: îmbunătăţeşte echilibrul zahărului în sânge, are acţiune antibacteriană şi antimicrobiană, ajută ţesutul conjunctiv şi sinusurile, diminuează durerile de urechi şi ajută la anemie. De asemenea, pentru că este bogată în vitamina C, îmbunătăţeşte imunitatea. Amestecul făcut dintr-o cană cu ceapă tocată mărunt şi o jumătate de cană de miere, consumat ca atare, ameliorează tusea.
Sfecla ajută ochii
Sfecla este cealaltă legumă cu efecte miraculoase asupra corpului uman. Săracă în calorii, sfecla stimulează funcţiile ficatului. Această legumă este bogată în vitamina B, fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru şi fosfor. Este o sursă de antocianine, carotenoizi şi luteină. Antocianina reduce frecvenţa tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atât prin acţiune directă, de distrugere tumorală, cât şi prin reciclarea glutationului (cel mai puternic şi mai important dintre antioxidanţii produşi de organism).
Carotenoidele au rol de antioxidanţi, acţionând contra radicalilor liberi (acţionează contra îmbătrânirii premature şi contra apariţiei petelor pe piele). Carotenoidele facilitează comunicarea celulară. Ele se transformă în vitamina A când este necesar (mai ales beta-carotenul). Necesarul zilnic estimativ este de 2-4 mg. Se recomandă să nu se depăşească 20 mg de beta-caroten pe zi pe perioade prelungite. În fine, luteina mai este cunoscută şi ca “vitamina ochilor” şi acţionează ca un puternic antioxidant.
Pe lângă aceste beneficii, sfecla mai conţine pectină, care este o polizaharidă bună pentru sănătatea tractului digestiv. Mai mult, chiar şi frunzele legumei sunt bune pentru sănătate, deoarece sunt bogate în nutrienţi, au efecte antiinflamatoare şi constinuie un detoxifiant natural al colonului. Frunzele de sfeclă sunt bune pentru răni şi, în popor, mai sunt cunoscute ca “viagra naturală”.
Bonus. Cum ne ajută ceaiul verde
Deşi e o plantă totuşi recent descoperită de români, ceaiul verde a intrat foarte repede în obişnuinţa de consum, fie şi pentru că are foarte multe avantaje pentru sănătate. Astfel, ca şi ceapa, ceaiul verde este plin de polifenoli şi quercetină. Consumul acestui produs protejează împotriva bolilor coronariene şi a majorităţii afecţiunilor cardiovasculare.
Scade riscul de apariţie a pietrelor la rinichi şi protejează ficatul de substanţele toxice nocive care ajung în organism.
De asemenea, ceaiul verde contribuie la scăderea riscului de apariţie a aterosclerozei,prin scăderea colesterolului rău din sânge, a trigliceridelor, a peroxizilor lipidici şi a fibrinogenului. Mai mult, subţiază sângele şi ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Beneficiile ceaiului verde nu se opresc aici: scade tensiunea arterială şi contribuie la prevenţia apariţiei accidentelor vasculare, îmbunătăţeşte imunitatea.
Articol realizat cu ajutorul echipei Suplimente. Pro sau contra?