14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBanca Mondială: Conflictul din Crimeea contractă economia Rusiei

Banca Mondială: Conflictul din Crimeea contractă economia Rusiei

Economia Rusiei va înregistra o scădere anul acesta, creşterea economică fiind estimată la 1,3% faţă de 3,4% cât a fost în 2014, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, publicat miercuri.

Lipsa reformelor structurale a erodat încrederea consumatorilor şi a oamenilor de afaceri, indică documentul. Evenimentele recente din Crimeea au agravat problema de încredere, transformând-o într-o criză ce afectează economia Rusiei.

Instituţia financiară internaţională a schiţat două scenarii privind creşterea economică a ţării în 2014, ţinând cont de riscurile legate de situaţia tensionată din Ucraina.

Citeşte raportul integral al Băncii Mondiale

Prima variantă se bazează pe influenţa pe termen scurt a evenimentelor din Crimeea asupra economiei ruseşti, iar a doua are în vedere şocuri puternice şi o scădere a Produsului Intern Brut.

”Scenariul privind un nivel scăzut de risc presupune ca acţiunile din Crimeea să fie limitate şi pe termen scurt, cu o prognoză a încetinirii creşterii economice, care va atinge 1,1% în 2014 şi o uşoară creştere cu 1,3%, în 2015”, se arată în raportul Băncii Mondiale privind economia Rusiei.

În ceea ce priveşte scenariul care vizează un nivel crescut de risc, instituţia financiară arată că economia se va contracta cu 1,8% în 2014, pentru ca în 2015 creşterea economică să atingă 2,1%.

Cele mai citite

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă