Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la Haga, unde a participat la Summit-ul securităţii nucleare, că, dacă România nu ar avea securitate, uraniul ars în reactoarele de la Cernavodă ar putea ajunge pe mâna teroriştilor şi s-ar putea fabrica bombe nucleare.
“După ce arde în reactor, uraniul acela devine extrem de toxic, radioactiv. Dacă nu am avea securitatea necesară şi cantităţi de uraniu ars în reactoarele de la Cernavodă ar ajunge pe mâna teroriştilor, s-ar putea fabrica şi mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea genera, ori prin radioactivitate sau prin utilizarea la un standard mai înalt, s-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni”, a spus Traian Băsescu.
Citeşte şi: Discuţie Băsescu-Biden despre criza din Ucraina
În acelaşi context, şeful statului a arătat că niciun şef de delegaţie nu şi-a permis să meargă, în cadrul Summit-ului de la Haga, pe abordări tehnice, care prezentate public ar fi fost de neînţeles, şi a adăugat că a face partizană populaţia în realizarea securităţii nucleare, prin informare, este un lucru extrem de important. Potrivit lui Băsescu, delegaţii au discutat şi despre vulnerabilitatea cibernetică a instalaţiilor nucleare.
Citeşte şi: Ponta, nou atac la Băsescu: E ”ca un calculator din 2002-2003, e depăşit”
De menţionat însă că evoluţiile din Crimeea şi-au lăsat o amprentă majoră asupra Summit-ului de la Haga, evenimentul fiind folosit de liderii prezenţi pentru accelerarea identificării unor soluţii. De altfel, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Haga cu preşedintele american, Barack Obama, şi cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cele două discuţii, în marja summit-ului, având loc luni. Prin telefon, Traian Băsescu a discutat de la Haga şi cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
Ieri, preşedintele a afirmat, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute după Summit-ul Securităţii Nucleare de la Haga, că actualul context regional confirmă faptul că Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii este de neînlocuit pentru securitatea naţională a României.
Citeşte şi: Băsescu, la Summitul de la Haga: România, a treia ţară care a returnat combustibilul nuclear
“Oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii, zâmbind politic şi spre est şi în Asia… Sigur, putem face afaceri cu toată lumea, dar securitatea noastră ţine de Parteneriatul strategic cu Statele Unite şi de apartenenţa la NATO sau, dacă vreţi, de apartenenţa la NATO şi, în interiorul NATO, de Parteneriatul strategic pentru secolul 21, cu Statele Unite, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci şi aspectele dezvoltării economiei româneşti”, a spus şeful statului.
Preşedintele a continuat, precizând că “acum ajungem să ne încurcăm”.
“Vrem cu China, vrem cu Statele Unite, creăm confuzie prin atitudine, că mă îndoiesc că Statele Unite nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie în România. De ce trebuie să ne vulnerabilizăm, mi-e greu să înţeleg, dar nu aici este locul unde aş vrea să discut”, a mai afirmat Traian Băsescu.
Preşedintele a mai arătat că şi-a exprimat “nedumeririle” şi a adăugat că speră că vocea şi consecvenţa sa vor domina aprecierile cu privire la România, chiar dacă au apărut şi alte opţiuni.