15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCe datorează Ucraina Rusiei după anexarea Crimeei?

Ce datorează Ucraina Rusiei după anexarea Crimeei?

Anexarea Crimeei de către Rusia, incluzând şi resursele energetice, dar şi bazele militare, dau dreptul Ucrainei să nu-i mai achite Rusiei cele 5 miliarde de dolari pe care i le datorează, susţin analiştii, conform Kyiv Post.

”O prioritate pentru Guvernul de la Kiev, acum că Rusia a trecut graniţa şi a modificat dimensiunile teritoriului şi a diminuat bunurile ţării, este de a reevalua datoria externă”, a precizat Tim Ash, reprezentantul Standard Bank Group.

Ucraina datorează Rusiei 2 miliarde de dolari pentru gazul livrat în 2013, plus 3 miliarde pentru bondurile pe care Rusia le-a cumpărat şi care vor ajunge la maturitate în 2015.

Anul trecut, fostul preşedinte Viktor Ianukovici a preferat să încheie o înţelegere cu Rusia decât una cu UE. Astfel, acordul cu Moscova prevedea ca Rusia să cumpere bonduri emise de Ucraina, în valoare de 15 miliarde de dolari. Până ca Ianukovici să părăsească Ucraina, în ţara au ajuns doar 3 miliarde de dolari.

Anna Gelpern, profesor de Drept la Universitatea Georgetown a sugerat o manevră legală prin care Marea Britanie, un aliat apropiat al Ucrainei, să invalideze aceste bonduri ca parte a pachetului de sancţiuni impuse Rusiei. Pentru că bondurile cad sub incidenţa legislaţiei britanice, guvernul de la Londra ar putea să refuze să le onoreze în faţa instanţei din Marea Britanie, devalorizându-le.

Anders Aslund, reprezentantul Institutului Peterson din Washington, a spus că Executivul de la Kiev trebuie să adopte o politică riguroasă faţă de pretenţiile financiare ale Rusiei, iar comunitatea internaţională să ofere suport legal, politic şi financiar.

”În primul rând, Ucraina trebuie să refuze să fie inclusă pe vreo listă a datornicilor faţă de Rusia sau de entităţi ale statului rus, inclusiv băncile de stat. O ţară nu datorează nimic agresorului ei, care a încălcat legislaţia internaţională”, a susţinut Aslund.

Între timp, Rusia este gata să acţioneze pentru a-şi recupera banii. Pe 21 martie, primul ministru, Dimitri Medvedev, a spus că Ucraina datorează Rusiei 11 miliarde de dolari, făcând referire la acordul Kharkiv, din 2010. Înţelegerea încheiată cu Ianukovici prevedea ca Ucraina să beneficieze de o reducere de 100 de dolari/m3 de gaz în schimbul extinderii, până în 2042, a contractului de leasing pe care Rusia îl avea pentru baza navală din Sevastopol. Medvedev a declarat însă că înţelegerea nu mai este valabilă deoarece Crimeea a fost anexată.

Cele mai citite

Germania anticipează stagnare economică în 2024, conform noilor previziuni guvernamentale

Guvernul Germaniei se pregătește să revizuiască în scădere previziunile economice pentru 2024, în contextul în care cea mai mare economie a Europei se confruntă...

Ungaria oferă laptopuri gratuite elevilor, în timp ce România retrage tabletele distribuite în pandemie

Ungaria derulează cu succes un program național de sprijin educațional, prin care elevii din clasele a V-a și a IX-a primesc laptopuri gratuite din...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă