10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSeceta a făcut pagube însemnate în Harghita. Care sunt cele mai afectate...

Seceta a făcut pagube însemnate în Harghita. Care sunt cele mai afectate culturi

Pierderile provocate de secetă, în agricultură, se ridică în judeţul Harghita la aproape trei milioane de euro, informează Mediafax.

Cele mai afectate sunt culturile de cartofi – peste jumătate -, astfel că peste 1.500 de fermieri au depus deja cereri pentru despăgubiri.

Directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Török Jenő, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că din 26 iunie și până în 15 august „nu a căzut niciun strop de ploaie” în județ.

„Nu numai că nu a plouat, dar au fost temperaturi neobișnuit de ridicate pentru zona noastră, de 33-35 de grade Celsius în aer, iar la nivelul solului ajungeau până la 62 de grade Celsius, cu urmări dezastruoase pentru culturile agricole. Tot județul a fost lovit de secetă”, a spus Török Jenő.

Cea mai afectată este cultura de cartof, pierderi însemnate înregistrându-se în localitățile Ciucul de Jos și Ciucul de Mijloc.

„Cartofii au legat mulți tuberculi, culturile se dezvoltau bine, dar dintr-o dată au venit căldurile mari, iar seceta s-a instalat tocmai atunci când tuberculii aveau nevoie mai mare de apă și de substanţele nutritive din sol, ca să crească. Din totalul de 9.050 de hectare cultivate, 4.900 de hectare, adică peste jumătate din culturile de cartof din Harghita sunt grav afectate”, a precizat șeful DADR.

De asemenea, au fost afectate și 14.883 de hectare din suprafața de fânețe și pășuni din județ, provocând pierderi mari crescătorilor de animale. În aceste condiții, producția de furaje este, în acest an, cu până la 45 la sută mai mică decât în anii trecuți, în funcție de zonă.

„Din cauza secetei, s-a pierdut cel puțin o treime din cantitatea de furaje și, ca să acopere lipsa fânului pentru iarnă, oamenii s-au grăbit să adune toate paiele de pe câmp, chiar dacă au un conținut energetic mult mai slab decât fânul, la nevoie completează stocurile de hrană pentru animale, la iarnă”, a spus Török Jenő.

Potrivit acestuia, în urma secetei, prețul fânului a crescut deja.

În județul Harghita, pierderile în agricultură provocate de secetă sunt estimate de specialiști de la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) la 12.899.921 de lei, adică aproape trei milioane de euro. Evaluarea acestora s-a făcut luând în calcul prețurile medii aprobate pentru produsele agricole în 2015 și producțiile medii cuprinse în normele de venit stabilite împreună cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Directorul DADR Harghita a precizat că, până în prezent, pentru culturile calamitate, au fost depuse peste 1.538 de cereri pentru despăgubire de către fermierii din județ și cinci de către persoane juridice, „relativ puține față de numărul celor afectați”.

Până în prezent, fermierii au raportat 1.937 de hectare cultivate cu cartofi calamitate, mai mult de 1.235 de hectare cultivate cu plante de nutreț, peste 700 de hectare cultivate cu grâu, secară și orzoaică de primăvară și aproximativ 200 de hectare cu porumb și porumb-siloz.

„Raportarea nu corespunde realității, pagubele și suprafețele afectate sunt mult mai însemnate. Sunt două motive pentru care fermierii nu depun cereri pentru despăgubire: fie nu au încredere că vor fi compensați pentru pierderile suferite, fie suprafața cultivată afectată de secetă este mai mică de 30 la sută. Or, în Harghita, majoritatea producătorilor sunt cei mijlocii și mici”, a afirmat Török Jenő.

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, care este și șeful Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a adăugat că, în urma evaluărilor, „pagubele la nivelul culturilor sunt extrem de mari”, în condițiile în care majoritatea populației județului trăiește din agricultură.

„Majoritatea populației județului trăiește din agricultură. În condițiile specifice de relief și climă din Harghita, principalele ocupații ale fermierilor sunt cultivarea cartofului și creșterea animalelor. De aceea este extrem de important ca fermierii afectați de secetă să își primească sumele cu titlu de depăgubiri. Din păcate, cetățenii încă nu au conștientizat importanța depunerii cererilor de despăgubire, dar sperăm ca în urma campaniei de informare a DADR numărul acestora să crească”, a conchis prefectul Andrei.

Evaluarea pagubelor, începută în urmă cu aproximativ o lună de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Harghita și de Comisia județeană pentru situații de urgență, continuă.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...
Ultima oră
Pe aceeași temă