Turcii se confruntau sâmbătă cu noi dificultăţi în a accesa internetul după ce guvernul a blocat în urmă cu două zile accesul la Twitter, site-ul unde tweet-uri legate de un scandal de corupţie l-au mâniat pe premierul Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Twitter a fost blocat joi seară, la câteva ore după ce Erdogan a promis să „elimine“ acest serviciu. În replică, Uniunea Europeană şi Departamentul de Stat al SUA au denunţat la unison măsura, apreciind că subminează democraţia şi libertatea de exprimare.
Turcii care au încercat să acceseze Twitter după aceasta erau redirecţionaţi către o pagină de internet pe care apărea o decizie judecătorească potrivit căreia a fost implementată o „măsură de protecţie“ ce blochează site-ul. Mulţi au reuşit însă să ocolească interdicţia, prin folosirea unor reţele private virtuale (VPN) sau prin modificarea sistemului de nume de domeniu (DNS), disimulând practic locaţia geografică a computerelor lor.
Totuşi, sâmbătă, computere pe care au fost instalate DNS-uri „populare“ pentru a evita măsura restrictivă nu mai puteau accesa internetul deloc. „Aparent şi serverele alternative DNS au fost blocate în Turcia. Noi setări au început să circule“, a scris un utilizator de Twitter. Până la ora difuzării ştirii nu a fost făcut niciun anunţ oficial.
În ceea ce-l priveşte, premierul Erdogan, care se află în campanie pentru alegerile locale programate la 30 martie, nu a abordat subiectul blocării Twitter cu ocazia unor mitinguri desfăşurate vineri. El urma sâmbătă să îşi continue campania în provincia sudică Hatay şi în capitala Ankara, potrivit Reuters.