4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportSalariile primarilor cresc între cele două scrutine

Salariile primarilor cresc între cele două scrutine

De la 1 iulie 2014, salariile celor mai mulţi aleşi locali din România vor creşte, cu procente cuprinse între 5,5% şi 50,1%, potrivit unei legi promulgate ieri de preşedintele Traian Băsescu. Majorarea va costa bugetul de stat, doar în 2014, peste 43 milioane lei.

Creşterea salariilor primarilor a fost realizată legislativ prin introducerea unui amendament, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), în legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 103/2013, lege promulgată ieri de preşedinte, după ce a fost adoptată de cele două Camere ale Parlamentului. Ironia este că ordonanţa amendată se referă la îngheţarea în 2014 a salariilor de bază, a soldelor şi indemnizaţiilor de încadrare ale bugetarilor, la nivelul din decembrie 2013. Excepţii, în ordonanţa emisă de Guvernul Ponta II, erau profesorii din învăţământul preuniversitar şi universitar, cu o vechime de până în şase ani (cărora li se acorda o majorare „cu până 10%“), şi medicii şi farmaciştii rezidenţi (li se stabilea o bursă de 670 lei pe lună). În comisii s-au mai găsit bani, se vede însă treaba, şi pentru alte excepţii, mult mai importante în an electoral: primarii.

 

Cu cât cresc salariile edililor

 

Potrivit calculelor Guvernului, de majorarea salariilor vor beneficia 6.339 de aleşi locali (doar 261 din numărul total nu sunt vizaţi de lege, deoarece au deja salariile peste limitele prevăzute de Legea cadru nr. 284/2010). De cea mai mare creştere de salarii se vor bucura primarii şi viceprimarii de comună: între 44,4% şi 50,1%. Urmează primarii şi viceprimarii de oraş (între 8,7% şi 16,6%) şi viceprimarii de municipiu categoria II şi primarii de municipiu categoria I şi II (1,4% şi 7,2%). O mică majorare de 5,5% se va regăsi şi la primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Ce înseamnă mai concret aceste procente? De pildă, primarul Capitalei va depăşi 8.000 lei, dar viceprimarii Bucureştiului rămân cu indemnizaţia actuală, de circa 6.300 lei. Cam pe la aceeaşi sumă vor ajunge, de la 1 iulie, primari precum Radu Mazăre (Constanţa) sau Lia Olguţa Vasilescu (Craiova).

De remarcat că, deocamdată, nu au fost prinşi în schema de majorare preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, dar nici consilierii locali şi judeţeni.

În plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea amendamentului propus chiar de el, vicepremierul-deputat Liviu Dragnea a arătat că „fiecare ales local din România are dreptul la o salarizare decentă“, fiind vorba de „responsabilitatea“ mare pe care o are. „Cred şi sunt absolut convins că asta se poate numi înfăptuirea unui act de dreptate în ceea ce priveşte aleşii locali din România. Salariile nu se măresc enorm de mult, nu se măresc la toţi“, a mai argumentat Dragnea.

Potrivit calculelor Guvernului, pentru cele cinci luni rămase din 2014, statul va scoate din buget pentru a creşte salariile edililor 43,721 milioane lei (câte 8,744 milioane lei lunar).

 

Au încercat majorarea şi în 2013

 

Creşterea salariilor edililor, cu gândul la cele două rânduri de alegeri din 2014, a fost încercată şi în 2013. Zeci de senatori şi deputaţi PSD, plus câţiva de la PNL, PC şi UDMR, au încercat atunci majorarea salariilor prin modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 84/2012 (prin care se plafonau în 2013 salariile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2012). Erau vizaţi spre exceptare de la plafonare, la fel, primarii şi viceprimarii, iar indemnizaţiile lor ar fi urmat să se majoreze cu procente cuprinse între 2% şi 30%. Guvernul a argumentat atunci, în 2013, că nu pot fi acceptate propunerilor iniţiatorilor deoarece „implică un efort financiar suplimentar“. Culmea e că proiectul PSD, PC şi UDMR de creştere a salariilor primarilor se află încă în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Vicepreşedintele Comisiei de Muncă Adrian Solomon ne-a precizat că iniţiativa va fi respinsă, rămânând astfel în vigoare legea promulgată ieri de preşedintele Traian Băsescu.

Cele mai citite

USR îi transmite lui Klaus Iohannis că mandatul său s-a încheiat. „Nu mai are legitimitatea de a rămâne în funcție”

USR a transmis, duminică, președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni, că mandatul său s-a încheiat pe 21 decembrie. Elena Lasconi, liderul...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...

Riflaje Decorative: Panourile care transformă radical aspectul casei 

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...
Ultima oră
Pe aceeași temă