15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum afectează conflictul din Ucraina turismul românesc

Cum afectează conflictul din Ucraina turismul românesc

Problemele din Ucraina au efecte negative şi asupra turismului din România, potrivit agenţilor economici implicaţi în această industrie.

”Situaţia tensionată din Ucraina are multiplu impact negativ asupra industriei turistice din România. Pe de o parte vorbim despre turiştii ruşi şi ucraineni care veneau pe litoralul românesc sau cu afaceri în ţara noastră, iar pe de altă parte despre turiştii din America Latină, tot mai numeroşi în ultimii doi ani, care veneau în circuite dinspre Moscova spre România”, spune Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei de turism Invitation România Travel.

Acesta arată că Rusia nu este numai o destinaţie care atrage tot mai mulţi vizitatori străini, ci şi o mare emiţătoare de turişti care călătoresc în întreaga lume, cu bugete foarte mari.

”În România vin în fiecare an aproximativ 30.000 de turişti ruşi. În schimb, românii preferă Moscova, Leningrad, Transiberiana şi croazierele pe Volga. Anual călătoresc în Rusia circa 4.000 de turişti români”, susţine Fodoreanu.

De asemenea, Rusia este o placă turnantă a grupurilor de cetăţeni extraeuropeni care vizitează Europa. În ultimii doi ani America Latină a devenit unul dintre cei mai mari clienţi ai Europei. Turiştii care vizitează bătrânul continent sunt atraşi în primul rând de Rusia, pentru ca apoi să plece în circuite prin Europa, circuite care includ şi România.

Din America Latină, prin Moscova, spre România

”Anul ţara noastră primeşte aproximativ 1.000 de turişti din America Latină care sosesc de la Moscova. Prin Invitation România Travel au venit în ultimii doi ani 4-6 grupuri anual. La jumătatea acestei luni aşteptăm un grup de circa 20 de persoane. Până acum nimeni nu şi-a anulat călătoria”, afirmă Fodoreanu.

Paralela 45 este agenţia care trimite în fiecare an, în Rusia, aproximativ 15 grupuri de români. Aceştia vizitează Moscova şi Leningrad. De asemenea, prin această agenţie de voiaj vin în România, anual, circa 50 de grupuri de turişti din Rusia şi fostele ţări sovietice, care îşi petrec vacanţa pe litoral sau în circuite prin Bucovina. Alin Burcea, patronul Paralela 45 spune că până în prezent nici un turist nu şi-a anulat călătoria.

Nu acelaşi noroc a avut şi agenţia Olimpic Internaţional. Proprietarul companiei, Sorin Nicolescu, spune că urma să vină pe litoral un grup de 25 de ucraineni, care şi-a anulat călătoria. ”Cred că este important să acordăm mai uşor vizele. Altfel riscăm să-i pierdem de clienţi şi pe ruşi şi pe ucraineni. Iar un studiu recent al IATA arată că, în 2020, 50 de milioane de turişti ruşi vor călători anual în străinătate. De asemenea, numărul turiştilor chinezi peste hotare va depăşi 200 de milioane”, explică Nicolescu.

Însă, efectele conflictului din Ucraina nu se opresc aici. Gheorghe Fodoreanu arată că există astfel riscul să se blochează nou lansatul proiect – Dunărea de Jos – care cuprinde Delta Dunării, Sudul Moldovei şi Sudul Ucrainei. ”Rusia este una dintre destinaţiile căutate pe plan mondial. România este inclusă în circuit fiindcă este în apropierea Rusiei. Iar, dacă numărul turiştilor străini care vizitează Moscova sau Leningradul scade, se diminuează şi încasările din turism ale ţării noastre”, explică reprezentantul Invitation România Travel.

Fodoreanu arată că industria turistică este foarte sensibilă la astfel de situaţii tensionate, la fel ca şi bursa: ”Săptămâna trecută, la Târgul de turism de la Berlin, standul Ucrainei era gol, nici un agent de turism sau reprezentant al autorităţilor nefiind prezent. În schimb, pavilionul Rusiei era pur şi simplu ocolit de vizitatori”.

Cele mai citite

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...
Ultima oră
Pe aceeași temă