17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Zona „Brăţara morţii“, Estul sălbatic al Bucureştiului. Poveşti cutremurătoare dintr-o...

REVISTA PRESEI. Zona „Brăţara morţii“, Estul sălbatic al Bucureştiului. Poveşti cutremurătoare dintr-o lume a sărăciei și a groazei

Din ziarele de luni, aflăm că un bucureştean care trăieşte într-una dintre cele mai rău famate zone ale Capitalei a declanşat o veritabilă ”gherilă” digitală împotriva vecinilor săi certaţi cu legea, vremea caniculară din luna august a dus la creșterea investițiilor pe piața imobiliară.

Din ziarul Adevărul aflăm că un bucureştean care trăieşte într-una dintre cele mai rău famate zone ale Capitalei a declanşat o veritabilă ”gherilă” digitală împotriva vecinilor săi certaţi cu legea, dar şi împotriva autorităţilor care asistă pasive la domnia fărădelegii. Reporterii ”Adevărul” au mers în zona botezată ”Brăţara Morţii” din Sectorul 3. În spatele unor blocuri atent văruite de autorităţi, la marginea Bucureştiului, acolo unde nu mulţi sunt cei care se încumetă să păşească după lăsarea serii, trăiesc câteva sute de oameni rupţi de realitate. Unii au locuinţe improvizate şi propriile reguli, alţii conduc maşini de lux fără să ducă grija zilei de mâine. De fapt, artera se numeşte strada Brăţării şi se află în sectorul 3 al Capitalei, la marginea oraşului, în spatele unor blocuri înalte în care îşi duc liniştiţi existenţa o mulţime de bucureşteni. 

Din Capital.ro aflăm că vremea caniculară din luna august a ”înflăcărat” investitorii imobiliari. Într-o singură lună s-au tranzacţionat proprietăţi comerciale în valoare de circa 320 mil. euro, cu 70% peste volumul din semestrul întâi şi peste cel raportat în întregul an 2009 sau 2010. Cele şase tranzacţii majore înregistrate în august au punctat toate segmentele comerciale ale pieţei imobiliare: birouri, retail şi industrial, fiind un semn de revenire a încrederii investitorilor în realizarea de plasamente. Chiar dacă, în prima jumătate a anului, volumul tranzacţiilor a fost estimat la doar 190 mil. euro, consultanţii imobiliari aşteaptă ca semestrul doi să aducă vânzări suplimentare în valoare de 610 mil. euro. 

Wall Street ne informează că numărul căsătoriilor civile din România a scăzut cu peste 25% în doar 10 ani, de la peste 157.000 în anul 2004 la circa 116.000 la final de 2014. Astfel, unui dintre motive este acela că tot mai mulți români aleg să plece în afara țării. În acest context, migrația își spune cuvântul, iar românii fie amână nunțile, fie preferă să le facă în străinătate. 

Din Ziarul Financiar aflăm că angajaţii din extracţia petrolului, cei din industria componentelor auto, din sectorul serviciilor suport şi cei din IT au avut parte de cele mai mari creşteri salariale din ultimii opt ani, pe fondul creşterii investiţiilor din aceste sectoare, arată datele de la Statistică. În zece domenii, salariile au crescut cu valori cuprinse între 50 şi 100% din 2008 încoace, peste nivelul inflaţiei cumulate de circa 40% în aceeaşi perioadă.

Din Gândul.info aflăm că psihologii susțin că părinţii ar trebui să fie preocupați de felul în care copilul se va integra, va învăţa să aibă relaţii cu ceilalţi şi îşi va găsi resursele pentru a face faţă provocărilor apărute în sala de clasă. ”Iar atitudinea potrivită este aceea în care părintele le acceptă şi apoi îl sprijină pe copil să-şi conştientizeze şi resursele, asigurându-l pe cel mic că poate apela la ajutor de fiecare data când are nevoie. Un enunţ potrivit în acest sens este: „Şi mie îmi este uneori teamă, şi am învăţat că emoţii avem cu toţii, însă şi foarte multe resurse se ascund în interiorul nostru şi important este să le descoperim”, spun Otilia Mantelers, expert în parenting, şi Gaspar Gyorgy, psiholog clinician, într-un interviu pentru Gândul.

Hotnews ne prezintă un reportaj foto despre ultimul popas al refugiaților inainte de teritoriul ostil al Ungariei, Tabăra de la Kanjiza. în tabărele de refugiați se află câțiva bărbați tineri, cu puține lucruri, “periferia”. Contrastează puternic cu majoritatea, cei care vin cu autobuzele, rămăsitele middle-class-ului de prin orașele siriene. Profilul perfect pentru etichetare, fără bani de bilet, ar fi sateliții unei lumi a refugiaților, dacă această ar există. 

Din Prosport aflăm că ACS Poli a reușit să obţină victoria în faţa Stelei în minutul 88, printr-un şut fabulos al lui Javier Hernandez. Meciul a fost mai lipsit de surprize decât un film de duminică la prânz. Steaua, echipă cu un mic avantaj moral dat de valoarea fotbaliştilor, a presat complet inofensiv, dar cu suficientă dorinţă astfel încât să îi sperie pe cei de la ACS înapoi în propriul careu. Cu un Adi Popa ineficient şi un Nicuşor Stanciu ieşit din formă, campioana s-a bazat ofensiv doar pe Alex Chipciu.
  
  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă