17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialPropunere: Dascălii ar putea avea statut de AUTORITATE PUBLICĂ

Propunere: Dascălii ar putea avea statut de AUTORITATE PUBLICĂ

Federația Sindicatelor Libere de Învățământ (FSLI) propune, printr-o inițiativă legislativă, ca personalul didactic să aibă statut de autoritate publică și să beneficieze astfel de protecție în fața unor eventuale abuzuri ale elevilor și părinților, informează Mediafax.

Aceasta ar însemna o protecție a cadrelor didactice în fața elevilor și părinților, pentru a putea fi pedepsite eventualele abuzuri la care este, uneori, supus personalul din învățământ, arată federația sindicală.

Astfel, în cazul unei infracțiuni împotriva unui cadru didactic, urmărirea penală s-ar efectua în mod obligatoriu de un procuror, în conformitate cu dispozițiile art. 56 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit propunerii FSLI, directorii unităților de învățământ care au aflat de o infracţiune împotriva personalului didactic, sunt obligați să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară. Procurorul se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune împotriva unui cadru didactic şi încheie un proces-verbal în acest sens.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă