Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut dobânda de politică monetară la minimul record de 0,25%, nivel la care se află începând din luna noiembrie, relatează Mediafax.
„Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,25%, 0,75% şi, respectiv, 0%”, se arată într-un comunicat al băncii.
Decizia de politică monetară va fi urmată de o conferinţă de presă, susţinută de preşedintele BCE, Mario Draghi, precum şi de anunţarea de noi estimări privind creşterea economică şi inflaţia din zona euro, inclusiv pentru 2016.
Draghi a declarat, în februarie, că banca centrală „are nevoie de mai multe informaţii” pentru a analiza „complexitatea situaţiei” economiei zonei euro. Şeful BCE aştepta informaţii privind creşterea economică din uniunea monetară, impactul turbulenţelor de pe pieţele emergente, date referitoare la creditele acordate populaţiei, precum şi noile prognoze ale BCE.
Chiar dacă recuperarea economică rămâne fragilă, informaţiile din ultimele patru săptămâni au fost încurajatoare. PIB al zonei euro a crescut cu 0,3% în trimestrul al patrulea, mai puternic decât anticipau analiştii. De asemenea, încrederea în economie a urcat în februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, iar activitatea din servicii şi industria prelucrătoare a înregistrat cea mai puternică accelerare începând din iunie 2011.
Banca Angliei a decis, tot joi, să menţină la minimul record de 0,5% dobânda de politică monetară, iar valoarea programului de achiziţie de obligaţiuni prin care introduce lichidităţi în piaţa financiară, la 375 miliarde de lire sterline.
Dobânda de politică monetară a Băncii Angliei se află la 0,5% din martie 2009.