3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialZece lucruri care au schimbat felul în care mâncăm

Zece lucruri care au schimbat felul în care mâncăm

De la cuptorul cu microunde la restaurantele McDonald‘s, există numeroase invenţii, bucătari şi ­fenomene care au schimbat de-a ­lungul timpului alimentaţia oamenilor.

Dacă până acum câţiva ani, puţine persoane auziseră de mâncarea organică, alimentele bio sunt acum cel mai nou trend în alimentaţie. Bucătarul Jamie Oliver a devenit cunoscut în toată lumea prin emisiunile sale culinare. Iată un top al lucrurilor care au schimbat alimentaţia oamenilor de-a lungul timpului.

Cuptoarele cu microunde

Primul cuptor de microunde a fost ins­talat de Raytheon într-un restaurant din Boston în 1947 – avea aproape 6 metri înălţime, cântărea 340 de kilograme şi costa câteva mii de dolari. În câţiva ani, companiile au început să vândă cuptoare cu microunde, dar din păcate, preţul ridicat, dimensiunile foarte mari şi consumul mare de energie au făcut ca oamenii să nu fie interesaţi de noua tehnologie până la sfârşitul anilor 60. În prezent, cuptoarele cu microunde au devenit omniprezente şi au uşurat munca în bucătărie a femeilor.

Piramida alimentară ­stabilită de Ministerul ­Sănătăţii

Timp de aproape un secol, autorităţile din SUA au încercat să îi convingă pe americani să adopte un stil de viaţă sănătos. În acest scop, specialiştii americani au publicat şi au distribuit prin şcoli o serie de indicaţii alimentare începând din anul 1916. În 1992, autorităţile americane au introdus prima piramidă alimentară, care a fost modificată ulterior în 2005 şi au lansat un site care să îi ajute pe oameni să elaboreze regimuri alimentare personalizate. Modelul a fost urmat şi de alte ţări. În România, Ministerul Sănătăţii a întocmit un ghid de alimentaţie sănătoasă cu sfaturi pentru populaţie care se găseşte pe site-ul www.ms.ro. Deşi unii nutriţionişti au contestat ordinea grupelor de alimente din piramida alimentară, ea a avut un impact pozitiv în rândul populaţiei.

Fast Food

Lanţurile de restaurante fast food precum McDonald’s, Burger King sau KFC s-au răspândit în toată lumea şi au devenit favoritele gurmanzilor. Res­taurantele de fast food reprezintă o alternativă pentru cei care nu au timp să meargă la cumpărături sau să gătească. Deşi hamburgerii sunt foarte gustoşi, conţin grăsimi nesănătoase şi multe calorii, de aceea mulţi nutriţionişti consideră că mâncarea fast food a contribuit la epidemia de obezitate.

Emisiuni culinare

În prezent, majoritatea posturilor de televiziune includ emisiuni culinare. În America, există un post tv dedicat în întregime numai emisiunilor de gătit care este urmărit în peste 90 de milioane de case. Bucătari precum Jamie Oliver, Nigella, sau Gordon Ramsay au devenit cunoscuţi în foarte mule ţări. Multe bucătărese au cumpărat cărţile lor cu reţete şi încearcă să respecte sfaturile acestor bucătari celebri ca să mănânce mai sănătos.

Epidemia de obezitate

Epidemia de obezitate despre care specialiştii în nutriţie din toată lumea au avertizat încă de acum câţiva ani a afectat foarte multe ţări. Cu peste patru milioane de adulţi obezi şi 50% din populaţie peste greutatea normală – potrivit statisticilor realizate de ­Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” – România este pe locul trei la obezitate în Europa. În America, situaţia este şi mai gravă deoarece 68% din adulţi sunt supraponderali. În aceste condiţii, nutriţioniştii încearcă să educe populaţia în legătura cu importanţa unei diete echilibrate şi tot mai mulţi oameni au început să îşi controleze regimul alimentar.

Criza economică

Criza economică a creat un nou tip de consumator frugal dispus să renunţe la luxul de a mânca la restaurant pentru a-şi plăti facturile. Oamenii au început să cumpere legume şi fructe de la ţăranii din pieţe şi să gătească mai mult. Cumpărând produse din piaţă, consumatorii economisesc bani, dar în acelaşi timp sprijină dezvoltarea producătorilor locali. Una dintre consecinţele pozitive ale crizei economice este faptul că oamenii sunt mult mai atenţi la modul în care cheltuiesc banii, crede Michel Nischan, patronul unui restaurant din America.

Internetul

Site-urile cu reţete şi ghidurile online cu restaurante îi ajută pe gurmanzi să aibă un meniu cât mai diversificat, în timp ce femeile care vor să slăbească pot să găsească pe forumuri cele mai noi diete, precum şi informaţii despre valoarea nutriţională a alimentelor. „Oamenii pot să acceseze rapid informaţiile de pe internet, fie că încearcă să găsească o piaţă de unde să cumpere alimente organice, un restaurant italienesc în oraş sau beneficiile unei cure de detoxifiere”, spune Nischan.

Moda organică

Alimentele organice sunt într-adevăr mai sănătoase decât cele modificate genetic sau mâncarea ecologică este doar la modă? În încercarea de a răspunde la această întrebare au fost realizate numeroase studii în ultimii ani. Deşi cercetătorii nu au aflat încă adevărul, în America industria alimentelor şi a băuturilor organice a crescut de la un miliard de dolari în 1990 la aproape 25 de miliarde dolari în 2009, iar în prezent mai mult de o zecime dintre produsele vândute sunt cultivate ­ecologic. Deci, chiar dacă ­beneficiile pentru sănătate ale mâncării ecologice nu au fost confirmate, un lucru este sigur – oamenii sunt dispuşi să plătească în plus pentru alimente organice.

Fenomenul imigraţiei

Pastele italiene, sushi-ul japonez sau delicioasele tacos mexicane se mănâncă în prezent în majoritatea ţărilor. În America, unde se întâlnesc cei mai mulţi imigranţi, restaurantele au meniuri variate şi poţi experimenta cele mai inedite mâncăruri. „Acum câţiva ani, la restaurantul unui hotel din America am mâncat leu! A fost chiar bun”, povesteşte Barbara Smith, o autoare americană de cărţi de bucate.

Julia Child

Bucătăreasa Julia Child a devenit faimoasă după ce a publicat cartea de bucate „Mastering the Art of French Cooking”, prima carte despre bucătăria franţuzească din America. Ulterior, Child a prezentat mai multe emisiuni tv culinare, care au făcut-o cunoscută şi în străinătate. „Julia Child a demistificat arta culinară. Ea a demonstrat că oricine poate găti acasă mâncăruri franţuzeşti sofisticate, iar această activitate poate fi amuzantă”, spune Marc Pachter, directorul Muzeului de istorie Smithsonian din America. În acest muzeu există o copie a bucătăriei în care gătea Julia Child la televizor.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Cristian Popescu Piedone, amendat pentru reclamație nefondată la o secție de votare

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5 și candidat PSD Giurgiu la Senat, a primit o amendă de 2.000 de lei după ce...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...
Ultima oră
Pe aceeași temă