-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportGuvernul: Europarlamentarele costă 33 milioane euro

Guvernul: Europarlamentarele costă 33 milioane euro

Organizarea alegerilor europarlamentare din 25 mai costă bugetul de stat 148,7 milioane lei. Adică, în jur de 33 milioane de euro, cu 50% mai mult  decât în 2009 (98,7 milioane lei). De subliniat că suma pe care Guvernul a alocat-o în şedinţa de miercuri se referă doar la europarlamentare, nu şi la un eventual referendum pentru revizuirea Constituţiei. În cazul (devenit aproape imposibil) în care USL nu se rupe, iar liderii acesteia îşi menţin intenţia de a merge mai departe cu revizuirea Legii fundamentale, vor fi alocaţi alţi bani pentru referendum.

Prin hotărârea de guvern de miercuri, Executivul a decis şi înfiinţarea, în perioada electorală, a unei „comisii de transparenţă“, compusă din câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), doi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi doi reprezentanţi ai Clubului Român de Presă.

Cum explică AEP creşterea

Marian Muhuleţ, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, a explicat majorarea bugetului pentru alegerile europarlamentare prin creşterea preţurilor şi a TVA survenită între timp. Potrivit Mediafax, Muhuleţ apreciază că suma alocată pentru scrutinul din 25 mai este cu 50 milioane mai mică decât cea alocată pentru alegerile parlamentare din 2012.

Mai scumpă este şi numărarea voturilor

Pentru alegerile europarlamentare, AEP se pregăteşte să cumpere „un pachet de servicii informatice“, în valoare de 1 milion de euro. Potrivit Mediafax, acesta ar costa cu aproximativ 30% mai mult decât la precedentul scrutin, iar explicaţia oficială este că aplicaţia de atunci ar avea nevoie de „mici ajustări“. Una dintre acestea ar deriva din scăderea cu unu a numărului de mandate de eurodeputat care revin României (32 în loc de 33, câte au fost până acum).

De menţionat că, în ultimii şase ani, softurile electorale s-au cumpărat prin negociere directă, fără anunţ de participare, iar contractele au fost adjudecate, alternativ, de Siveco România şi Teamnet International (ultima, la momentul respectiv, parte a grupului Asesoft, condus de deputatul PSD Sebastian Ghiţă).

Cele mai citite

Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur cu dobânzi atractive

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a încurajat cetățenii să investească, subliniind că dobânzile rămân în țară și contribuie la echilibrarea bugetului național Începând de luni, 13...

Zoran Milanović câștigă un nou mandat de președinte al Croației, învingând detașat candidatul conservator

Milanovic, cunoscut pentru pozițiile critice față de UE și NATO, a reafirmat în discursul său de după victorie, că relațiile cu Bruxelles trebuie schimbate Președintele...

Rusia: Nu vom ataca țările NATO și nici nu plănuim acțiuni agresive

Un diplomat rus a declarat că Moscova nu a căutat să deterioreze relațiile cu NATO, dar a acuzat Alianța că este responsabilă pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă