16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodOtilia Nuţu, despre problemele economiei româneşti (VIDEO Dezbaterile RL)

Otilia Nuţu, despre problemele economiei româneşti (VIDEO Dezbaterile RL)

Otilia Nuţu, analist Expert Forum (EFOR), este invitata Floarei Comşea în cadrul emisiunii Dezbaterile RL.

Otilia Nuţu este analist de politici publice în energie şi infrastructură la Expert Forum (EFOR). Lucrează în consultanţă pentru Banca Mondială şi în mediul privat. Otilia Nuţu scrie frecvent in presă articole pe teme economice şi analize de politici guvernamentale în energie şi transporturi.

Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online „Dezbaterile României libere” pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fiecare miercuri între orele 13.00-14.00.

Extrase din emisiune

Atunci când vorbim despre o diagnoză a economiei româneşti trebuie să ne raportăm mai întâi la potenţialul de creştere economică, el fiind încă unul foarte mare în România.

Nuţu declară că una dintre problemele pe care România trebuia să le rezolve înainte de integrarea în UE era crearea unei economii de piaţă funcţională, iar o condiţie impusă de UE în acest scop a fost privatizarea celei mai mari companii româneşti, Petrom. Marea problemă a acestei companii era căpuşarea ei de diverse grupuri de interese.

„Sunt probleme pe care le vedem şi azi la alte companii de stat. Vă puteţi aduce aminte de contractele cu băieţii deştepţi ale Hidroelectrica. Acestea sunt părţi ale economiei care nu funcţionează bine. Sunt blocaje deoarece ele antrenează pieţe atât pentru ce produc, energie, cât şi pentru furnizorii care le aprovizionează. Având în vedere că sunt companii foarte mari, prin care circulă foarte mulţi bani, pe de o parte sunt foarte atractive pentru diverse grupuri de interese, iar pe de altă parte impactul pe care îl au asupra pieţelor din jurul lor şi asupra economiei în general este foarte mare.”

„A existat acest optimism că o dată cu intrarea în UE toate problemele sunt rezolvate şi România devine un fel de Germania sau de Finalanda, aşa fără niciun fel de efort din partea noastră.” 

„Ceea ce mişcă economia înainte, ce generează plus valoare sunt acele firme oneste şi care chiar produc. Ele sunt cele mai în măsură să facă regulile de piaţă să funcţioneze. Însă partea bună este că aceste firme sunt predominante în piaţă.”

Mai multe declaraţii ale Otiliei Nuţu puteţi vedea în emisiunea video.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă