13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialVladimir Putin, discurs în fața ONU: Avem nevoie de o coaliție internațională...

Vladimir Putin, discurs în fața ONU: Avem nevoie de o coaliție internațională anti-terorism

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a criticat, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, politicile Statelor Unite în Orientul Mijlociu şi în Africa, ale căror efecte au fost ”amplificarea sărăciei şi islamismului”. Astfel, președintele rus a cerut formarea unei coaliţii internaţionale contra terorismului.

În discursul său, Putin s-a concentrat pe conflictul din Siria, subliniind că singurul mod de a restabili pacea în regiune este întărirea forțelor statelor prin sprijinirea regimului lui Bashar al-Assad. 

"Este necesară o alianţă largă împotriva terorismului, de genul celei împotriva lui Hitler", a declarat Vladimir Putin de la tribuna ONU.

De asemenea, Putin s-a plâns de exporturile ”așa-numitelor revoluții democratice”. 

”Acest lucru a dus la violență, sărăcie și dezastre sociale. Nimănui nu îi pasă de drepturile omului”, a spus Putin. 

Totodată, Putin a subliniat că Statul Islamic a crescut după invazia SUA din 2003 în Irak și că acum se extinde și în alte regiuni. De asemenea, Putin a precizat că Statul Islamic recrutează din multe state Europene, dar și din Rusia. Liderul rus a afirmat că Moscova a luptat împotriva terorismului sub toate formele lui și că, acum, asigură echipament militar guvernului Siriei. 

”Ar trebui să recunoaștem că nimeni în afară de Bashar al-Assad și miliția lui nu luptă cu adevărat împotriva prezenței Statului Islamic în Siria”, a spus Putin. 

Mai mult, șeful statului rus a spus că trebuie formată o coaliție internațională împotriva terorismului similară cu cea anti-Hitler, care s-a format în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Rusia va realiza o analiză cu privire la riscul generat de situația din Orientul Mijlociu, a spus Putin, care a subliniat că ar trebui să există o coordonare între forțele care luptă împotriva Statului Islamic. 

”Dacă am atinge această țintă nu am mai avea nevoie de tabere pentru refugiați. Valul mare și tragic de migranți este o lecție dură pentru toți, inclusiv Europa. Soluția este să întărim statul sirian. Nu există altă alternativă”, a subliniat Putin. 

În continuare, Putin s-a plâns de extinderea NATO și a argumentat că a existat o lovitură militară din exteriorul Ucrainei care a dus la declanșarea unui război civil. De asemenea, Putin a criticat sancțiunile internaționale împotriva Rusiei. 

Președintele Rusiei și-a început discursul la ONU prin a declara că ce-a de-a 70-a aniversare a Națiunilor Unite este un moment bun pentru a rememora trecutul său și pentru a discuta despre viitorul organizației. 

”În 1945 țările care i-au învins pe naziști s-au adunat pentru a stabili pincipiile cheie pentru păstrarea ordinii internaționale. S-au întâlnit Ialta. Întotdeauna au existat diferențe în interiorul ONU în cei 70 de ani de istorie. Misiunea sa nu a fost niciodată unanimitatea, dar a fost despre ajungerea la compromisuri.”, a spus Putin. 

Liderul rus a afirmat că după războiul rece o singur centru de dominație s-a impus în lume, cu referire la SUA. Putin a afirmat că acest centru a decis că nu trebuie să țină cont de ONU. 

”Rusia este pregătită să lucreze cu partenerii săi, cât timp există consens, însă încercările de a submina autoritatea ONU sunt extrem de periculoasă. Am ajunge la o lume dominată de egoism, și nu de muncă colectivă. Țări independente ar fi înlocuite de protectorate și ar avea teritoriile controlate din exterior”, a afirmat Putin. 

Liderul rus a spus că Rusia crede în puterea ONU de a evita confruntarea globală. 

”Sunt încrezător că dacă lucrăm împreună vom face lumea un loc mai stabil și mai sigur”, a conchis Putin, după care a părăsit scena. 

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă