Ce puteţi face pe 14 februarie dacă nu agreaţi sărbătoarea Sfântului Valentin şi sunteţi în Iaşi? Aţi putea merge la o lansare de carte.
„Taifasuri cu tâlc” este un volum ce conţine 16 interviuri publicate în Ziarul Lumina în perioada 2006-2013, cu personalităţi marcante în special din zona Moldovei. Câteva exemple: acad. Viorel Barbu, acad. Valeriu D. Cotea, Prof. univ. Constantin Romanescu, Uca Marinescu, prof. univ. dr. Boris Plăhteanu, Prof. univ. dr. Daniel Condurache.
Dacă nu sunteţi convins că trebuie să participaţi la această lansare, iată ce spune exploratoarea Uca Marinescu în unul dintre interviurile incluse în această carte: „În Nord mergeam pe placa de gheaţă care se mişca tot timpul, dincolo, în Antarctica, era pământ acoperit de gheaţă şi credeam că n-o să am probleme. Altitudinea la care mergeam era de 3.000 de metri, mai mult decât eram eu obişnuită. Or, efortul fizic şi compoziţia aerului erau altele şi oboseam. Am avut vreo şapte zile de viscol teribil. Nu puteai să ieşi din cort, te acoperea zăpada. La fiecare 40 de minute trebuia să ies cu lopata să dau zăpada la o parte, altfel m-ar fi acoperit complet. A apărut nu frica, ci senzaţia de singurătate şi-am simţit nevoia să conversez cu cineva. Şi-acolo era doar viscolul. Am început, în gând, să conversez cu viscolul, cu vântul, să-l rog să mă ocolească, pentru că auzeam mereu limbile lui înconjurându-mă. Aşa m-am liniştit, devenisem calmă. Nu că dominam viscolul, dar îl simţeam lângă mine, îmi devenise prieten”.
Academicianul Viorel Barbu vorbeşte, în acest volum, printre altele, despre faptul că „acum şi studentul, şi profesorul, sunt mai puţin motivaţi în ceea ce înseamnă profesia sau activitatea lor. Putem să mai băgăm încă 7 miliarde de euro în fiecare universitate, dar ca să devină una de nivel european nu este nevoie numai de dotare; intervine nivelul ştiinţific al profesorilor. Profesorii trebuie să fie ei înşişi creatori de ştiinţă. Lucrul acesta nu se-ntâmplă în România. Şi când spun ştiinţă nu înseamnă a publica într-un jurnal oarecare, din provincie, ci a publica în reviste ştiinţifice importante. Atâta vreme cât nu ai conducători de şcoală, deci personalităţi ştiinţifice, nu poţi face un învăţământ de calitate. Cu asta trebuie început”.
„Taifasuri cu tâlc”, cartea semnată de jurnalista Otilia Bălinişteanu şi apărută la Editura Trinitas a Patriarhiei Romane, va fi lansată la Muzeul Unirii din Iaşi, pe 14 februarie, de la ora 17.