România vrea să reia relaţiile economice cu Republica Islamică Iran, deși această ţară are o relaţie sensibilă cu NATO și Uniunea Europeană, fiind decise și o serie de sancțiuni economice.
O delegaţie oficială iraniană, venită la Bucureşti, a fost primită la sediul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Delegația a fost primită la data de 30 septembrie de Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, “alături de alți oficiali ai instituției”, a anunțat Ministerul Energiei.
Delegația iraniană a fost “o largă misiune economică organizată de Camera de Comerţ, Industrie, Mine şi Agricultură Teheran (TCCIMMA)”, a precizat Ministerul român. Delegația iraniană a fost condusă de președintele TCCIMMA, Masoud Khansari și însoțită de Hamid Moayyer, ambasadorul Republicii Islamice Iran în România.
Citește și: FOTO. Exclusiv RL. Ce MARE PUTERE a lumii este vizată de sistemul american ANTIRACHETĂ
Tema principală a discuțiilor a fost “reluarea schimburilor comerciale și a relațiilor economice tradiționale dintre cele două țări, influențate de sancțiunile internaționale impuse Republicii Islamice Iran prin deciziile ONU și UE începând cu anul 2012”, explică Ministerul Energiei.
Potrivit acestei surse, secretarul de stat Bogdan Badea “a mulțumit membrilor misiunii economice pentru deschiderea către colaborare arătată și și-a exprimat speranța că vizita de astăzi va marca reluarea unor strânse legături economice bilaterale, a căror tradiție se întinde pe o perioadă de peste 110 ani”.
Membrii delegației au precizat că Iranul are un “interes deosebit” pentru afacerile cu petrol, gaze, energie regenerabilă, pentru sectorul petrochimic, pentru industria auto și pentru agricultură.
În sectorul energetic, secretarul de stat Badea le-a indicat oamenilor de afaceri iranieni să colaboreze cu companii românești precum Transgaz și Romgaz, dar “cu respectarea regimului de sancțiuni internaționale în vigoare”, informează Ministerul Energiei. Pe de altă parte, oficialul român le-a recomandat iranienilor “societatea Oltchim ca oportunitate de investiții, aceasta aflându-se în procedură de privatizare”.
“Vom mobiliza societățile din țara noastră pentru a veni cu propuneri concrete de cooperare cu Iranul în beneficiul ambelor state. Sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a declarat secretarul de stat Badea.
Sugestia Ministerului Energiei ca Iranul să coopereze cu Transgaz apare cu atât mai interesantă cu cât această firmă românească a primit, în urmă cu numai o săptămână, un sprijin din partea Statelor Unite.
La data de 24 septembrie, Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat o finanţare de 956.000 de dolari pentru susţinerea proiectului Transgaz de extindere a gazoductelor. Extinderea se referă la construirea porţiunii româneşti a gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria.
Citește și: Iranul susţine că va continua să riposteze “politicilor arogante” ale Statelor Unite